nieuws

InterviewRené van Beek‘Personeelsvraag overstijgt straks aanbod’

bouwbreed

Vrijdag waren de papieren getekend, gisteren is het personeel ingelicht. De overname van Larex Personeelsbemiddeling door DIT Bouw zorgt voor een nieuwe marktleider in de detacheringsbranche voor bouwpersoneel. René van Beek, commercieel directeur bij DIT Bouw, legt uit wat de aanleiding is.

Waarom is deze overname voor jullie van belang?

“We verwachten de komende jaren een omslag in vraag en aanbod. De overname is daarom van strategisch belang. Het plaatsen van mensen in de bouwsector is momenteel erg lastig, het aanbod van personeel is groter dan de huidige vraag.

In de technische hoek zien we een lichte groei en in de metaalsector en de werktuigbouwkunde een sterke groei. We verwachten echter dat de komende jaren een omslag zal plaatsvinden waarbij de vraag naar personeel het aanbod ver overstijgt.

De natuurlijke uitstroom kan dan niet meer worden aangevuld met Nederlandse vaklieden.”

Wat betekent dat?

“We zullen in toenemende mate afhankelijk worden van buitenlandse vaklieden. Daarbij neemt de vraag naar buitenlandse vaklieden ook toe doordat een aantal grote infrastructurele werken in Nederland door buitenlandse aannemers worden uitgevoerd.

Larex heeft een sterke focus op Duitsland en een lokatie in Polen. Wij zijn meer gericht op Nederlandse vaklieden. Daarin vullen we elkaar aan. Ook hebben we met de vakbonden en Bouwend Nederland een pilot opgezet om vaklieden in de bouw op te leiden.”

Gaat Larex iets merken van jullie opleidingstak?

“Het is voor Europese vaklieden van belang om gecertificeerd te raken als ze in Nederland willen werken. Op die manier kunnen we Larex helpen met beroepscertificaten. Vakmensen hebben bijvoorbeeld bijna altijd het veiligheidsdiploma VVA nodig om in de bouw te werken. Wij kunnen die cursus ook in het Duits en in het Pools aanbieden.”

Is de overname gerelateerd aan het meerderheidsbelang dat H2 Equity Partners sinds vorig jaar heeft in DIT Bouw?

“Ja, dat heeft er alles mee te maken. H2 Equity heeft een Buy and Build-strategie, daar past deze overname heel goed in.”

Betekent dat dit de eerste overname in een serie is?

“Dat wil ik niet zeggen, maar ik sluit het ook niet uit. We gaan eerst een succes maken van de samenwerking met Larex. Ik denk wel dat er de komende jaren in onze branche meer overnames zullen plaatsvinden.”

Wat doet deze overname voor jullie marktpositie?

“De uitzend- en detacheringsbranche voor technisch- en bouwpersoneel is een relatief kleine markt waarin we al een dominante speler waren. Met de overname hebben we een gezamenlijke omzet van zo’n 100 miljoen euro. Daarmee zijn we met afstand marktleider geworden.”

Reageer op dit artikel