nieuws

Interview Harm Spann‘De detacheerdersmarkt wordt verziekt door kleine spelers’

bouwbreed

Poolse bouwvakkers zijn niet goedkoper dan uitzendkrachten uit Nederland. “Dat is een fabeltje”, zegt manager customer relations Harm Spann van detacheerder Work Support. “Polen ligt gewoon in de Europese Unie. Dus moeten we altijd conform cao betalen.”

Spann is al tien jaar actief voor het in Poolse arbeiders gespecialiseerde uitzendbureau Work Support. Bedrijven die flexwerkers nodig hebben, melden zich bij het kantoor in Veenendaal. “Wij willen van onze opdrachtgevers weten wat de eisen zijn; welke diploma’s de uitzendkrachten moeten hebben en welke talen ze moeten beheersen.” Het wensenlijstje wordt vervolgens naar Polen gestuurd. “Daar gaan onze medewerkers ermee aan de slag. Meestal komen de aanvragen maandag, dinsdag en woensdag binnen. De week daarop kan het werk beginnen. Veel eerder kan niet, want het is natuurlijk wel een uur of vijftien rijden vanuit Polen.’’ In Nederland wordt het vervoer en de huisvesting door het uitzendbureau geregeld.

Met die huisvesting is, in tegenstelling tot wat door vakbonden soms wordt beweert, niets mis, volgens Spann. “Wij doen alles volgens de regels anders hou je het ook geen tien jaar vol.” Hij wijst op een stapel kopieën. Certificaten, zo blijkt. “Kijk, we worden gecontroleerd door de arbeidsinspectie, accountants en diverse internationale controle-instanties, maar we hebben nog nooit een boete gehad.” De markt wordt verziekt door kleine spelers, die het met de regels niet zo nauw nemen, vindt Spann. “Zij laten mensen voor weinig geld en niet volgens de regels werken. Na één of twee jaar laten ze het weer failliet gaan. Daarom hebben de controlerende instanties geen interesse in ze. Maar ondertussen worden de uitzendkrachten voor veel te weinig geld en onder slechte omstandigheden te werk gesteld.”

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn werknemers uit Oost-Europa niet goedkoper dan uitzendkrachten uit Nederland. “Polen ligt gewoon in de Europese Unie. Dus moeten we altijd conform cao betalen.” Juist daarover liggen uitzenders en vakbonden regelmatig overhoop, weet Spann. “Uitzendkrachten mogen minimaal de eerste 26 weken van hun verblijf volgens de ABU-cao (cao voor uitzendkrachten, red) betaald worden. Die is voordeliger dan bijvoorbeeld de metaal- of bouw-cao. Omdat wij de uitzendkrachten ook scholing aanbieden, vallen onze uitzendkrachten 52 weken onder de ABU-cao. Tenminste, dat is hoe wij de regels interpreteren.”

Na de relatief goedkope eerste periode wordt de uitzendkracht ineens zo’n anderhalve euro per uur duurder. “Vaak gaan we dan eerst in gesprek met onze opdrachtgever. We kijken of hij de werknemer in kwestie wil behouden. Bijvoorbeeld als hij onmisbaar is geworden. Maar als de klant die hogere prijs niet wil betalen, dan houdt het voor ons ook op.” De slotsom is dan vaak dat de flexwerker terug naar Polen moet. “Dan regelen wij een andere.”

Work Support is actief in de bouw, metaal, techniek, glastuinbouw, productie en logistiek, voedingsmiddelenindustrie en de recyclingsector. “In de bouw, metaal en techniek hebben we nu zo’n tachtig mensen lopen”, schat Spann. Het bedrijf zendt in het laagseizoen zo’n 650 tot 800 flexwerkers uit. “In het hoogseizoen ligt dat aantal tussen de 800 en 900 personen.” De uitzender doet de werving zelf. “In Polen hebben we vier eigen kantoren. We willen het in eigen hand houden, want dan is het goed te controleren.” Inmiddels is het bedrijf ook actief in Slowakije en Portugal. “Dat is noodzakelijk, want de vraag naar personeel uit Oost-Europa is groot. Het aanbod aan geschoolde mensen in Polen wordt steeds kleiner. Vooral omdat heel veel uitzenders in die ‘vijver vissen’.”

Van de crisis heeft de uitzender weinig last. “Bedrijven kiezen steeds vaker voor flexibele krachten. Dat is ook wel begrijpelijk. Ze zijn, zeker in deze tijd, op zoek naar een gezonde mix van vaste en flexibele krachten.” Wat dat inhoudt is moeilijk te zeggen, beseft Spann. “Voor sommigen zal dat fifty-fifty zijn, voor anderen 30-70 of 70-30.”

Reageer op dit artikel