nieuws

ING verkoopt deel vastgoedtak voor 770 miljoen euro

bouwbreed

ING heeft het overgrote deel van het vastgoedonderdeel Real Estate Investment Management (REIM) verkocht. In totaal ontvangt ING circa 1 miljard dollar (circa 770 miljoen euro) voor de onderdelen.

De desinvestering past in de strategievan ING. Het concern is bezig met een splitsing van zijn bank- en verzekeringsactiviteiten. Dat was een voorwaarde van de Europese Unie voor het ontvangen van staatssteun in 2008 toen ING in de problemen kwam door de financiële crisis. Zo stoot ING onderdelen af.

Het Amerikaanse vastgoedbedrijf CB Richard Ellis krijgt voor 940 miljoen dollar de meeste REIM-onderdelen in handen. Daaronder bevinden zich de Europese en Aziatische activiteiten. Deze onderdelen beheren 44,7 miljard euro aan vermogen dat is belegd in vastgoed. CB Richard Ellis (circa 31.000 werknemers) zette in 2010 1,7 miljard dollar om.

Daarnaast verkoopt ING een ander onderdeel, Clarion Partners, voor ongeveer 100 miljoen dollar aan het eigen management en private-equityfirma Lightyear Capital. Dit onderdeel heeft 16,5 miljard euro aan beheerd vermogen dat is belegd in vastgoed.

“Met deze transacties leveren we de strategiedoelstellingen om onze blootstelling aan de vastgoedmarkt te verminderen, ons bedrijf te vereenvoudigen en onze solvabiliteit te versterken”, aldus topman Jan Hommen.

De Australische vastgoedactiviteiten (REIMA), met een beheerd vermogen van 4,8 miljard euro, vallen niet onder de transacties. ING heeft wel plannen om zich terug te trekken uit de Australische vastgoedmarkt.

De verkoop van de REIM-onderdelen zal in de tweede helft van dit jaar afgerond worden. ING verwacht door de verkoop een boekwinst na belastingen van circa 500 miljoen euro.

Reageer op dit artikel