nieuws

Hellend dak krijgt industrieel zonnepaneel

bouwbreed

Zonnecellen voor platte industriedaken vormen een goedkoop alternatief voor zonnepanelen op hellende daken van woningen. De prijs is lager door onder meer de eenvoudige mechanische uitvoering van de panelen.

Bouwbedrijf EBU uit Doetinchem past de industriële zonnecellen toe op starterswoningen in Veenendaal. “De modellen die in eerste instantie op de pannen gemonteerd zouden worden, mochten vanwege esthetisch oogpunt niet worden toegepast, bovendien waren de tussen de pannen ingelaten panelen te kostbaar”, zegt Jeroen Booiman van de Doetinchemse aannemer. EBU bleek van het aangenomen bedrag te weinig over te houden om de zonnepanelen mee te kunnen financieren. Zonnepanelen voor hellende daken zijn duur. “De modellen die op de pannen worden gemonteerd kosten veel en de panelen die tussen de pannen worden ingelaten zijn helemaal kostbaar”, vindt Booiman.

Industriële zonnepanelen voor platte daken kosten maar een derde van het bedrag dat EBU aanvankelijk zou moeten uitgeven. De industriële panelen kosten minder, omdat ze niet zijn afgewerkt met een metalen rand. “Voor de montage worden ‘handjes’ die het paneel vasthouden”, vertelt Booiman. De ‘handjes’ worden op extra zwaar uitgevoerde regels geschroefd. Het resultaat voldoet wat EBU betreft aan dezelfde eisen als de gangbare zonnepanelen voor hellende daken.

Fabrikant Linex uit Hulst bereidt de montage van de zonnepanelen voor door een extra waterdicht folie te bevestigen op zijn prefabdaken. “De daken zijn al waterdicht maar zo krijg je extra zekerheid voor als er wat mis zou gaan”, zegt Booiman. Op het dak wordt vervolgens een enkelvoudige stalen plaat in de vorm van een damwandprofiel gemonteerd dat de zonnepanelen draagt.

Coating

Het stalen profiel is verzinkt en voor de aanblik afgewerkt met een antracietkleurige coating. De profielen wateren af in de goot. De draagconstructie maakt het dakvlak niet dikker”, meent Booiman. “De aanblik van de zijde met de panelen wijkt niet af van de andere kant die met pannen is afgewerkt.”

EBU betrekt zijn zonnepanelen van Hardeman uit Veenendaal. Deze leverancier vertegenwoordigt de zonnepanelen van de Amerikaanse fabrikant QS Solar. De panelen zijn gemaakt uit amorf silicium in de vorm van dunne folie. “Het rendement van deze zonnecellen is lager dan die van glazen cellen”, zegt Arnold Hardeman. “In dit geval maakte dat niet zoveel uit omdat het hele dakvlak met zonnecellen is belegd.“

Het dak is afgewerkt met drie panelen van 1100 bij 1400 millimeter en vijftien panelen van 800 bij 1400 millimeter. De panelen zijn in wildverband gelegd. De opbrengst per woning bedraagt gemiddeld 1115 wattpiek. “Bij een andere dakconstructie kunnen de kosten nog lager uitvallen”, verwacht Hardeman. In het geval van Veenendaal lag de uitvoering van de daken volgens hem al vast op het moment dat de panelen werden besteld.

De ‘paneeldaken’ komen op twaalf starterswoningen. Deze woningen kosten ruim 175.000 euro en maken weer deel uit van een project van 62 woningen. Het project is een initiatief van ontwikkelaar Latei uit Veenendaal naar een ontwerp van architectenbureau Han van Zwieten uit Amersfoort.

Reageer op dit artikel