nieuws

Heddes op rand van afgrond

bouwbreed Premium

Heddes Bouwgroep staat op omvallen. De aannemer moet op korte termijn uitstel van betaling danwel faillissement aanvragen. Dat zegt directeur Kees van Iwaarden van het Hoornse bouwbedrijf. Volgens hem is zijn bedrijf in acute geldnood geraakt nadat de Deutsche Bank Nederland afgelopen vrijdag de bestaande kredietfaciliteit heeft opgezegd. “Daardoor ben ik nu betalingsonmachtig”, aldus Van […]

Heddes Bouwgroep staat op omvallen. De aannemer moet op korte termijn uitstel van betaling danwel faillissement aanvragen.

Dat zegt directeur Kees van Iwaarden van het Hoornse bouwbedrijf. Volgens hem is zijn bedrijf in acute geldnood geraakt nadat de Deutsche Bank Nederland afgelopen vrijdag de bestaande kredietfaciliteit heeft opgezegd. “Daardoor ben ik nu betalingsonmachtig”, aldus Van Iwaarden, die zegt volkomen verrast te zijn door het besluit van zijn huisbankier. “Dit zag ik niet aankomen. De reden waarom Deutsche Bank deze stap heeft gezet, is me ook niet duidelijk. Het is in ieder geval onnodig.”

Heddes klopte vorige maand nog bij de Deutsche Bank aan voor een tijdelijke verhoging van de bancaire kredieten. Die was nodig om de ergste financiële nood te verhelpen. In plaats van extra geld, werd de bouwer geconfronteerd met een kredietstop.

Van Iwaarden vermoedt dat de juridische strijd met de gemeente Hoorn over de nasleep van de bouw van het Park Schouwburg daarbij een rol heeft gespeeld. In 2001 stortte de toneeltoren in aanbouw in. Sindsdien steggelen aannemer en gemeente over de vraag wie voor de kosten opdraait.

“De Deutsche bank wil af van dat dossier. Daarom hebben wij onlangs een schikkingsvoorstel gedaan aan de gemeente. Dat is echter afgewezen”, aldus de directeur. Hoorn claimt ongeveer 10 miljoen euro van de bouwer.

Regiobestuurder Ben Bleumer van FNV Bouw vindt dat alles uit de kast moet worden gehaald om een faillissement van Heddes te voorkomen. “Mogelijk kunnen andere banken nog bijspringen. Heddes heeft ook banden met ABN Amro en Rabobank. Het bedrijf is in ieder geval mooi slanken heeft miljoenen in opdrachten zitten.”

Heddes leed over 2009 nog een verlies van ruim 16 miljoen euro. Dat leidde vorig jaar tot een reorganisatie waarbij onder meer zestig van de 380 arbeidsplaatsen verloren ging. Volgens Van Iwaarden draaide Heddes over het afgelopen jaar alweer een positief operationeel resultaat.> pagina 6: Deutsche Bank draait Heddes Bouwgroep op slot

Reageer op dit artikel