nieuws

Geldgebrek treft kleine corporaties

bouwbreed

Kleine corporaties gaan de komende jaren steeds vaker afzien van nieuwbouw vanwege geldgebrek.

Ze worden harder getroffen dan grote corporaties.

Dat komt naar voren uit onderzoek onder 76 corporaties van adviesbureau Atrivé. Grootste zorg is de aankomende heffing van ruim 600 miljoen euro voor huurtoeslag. Ook het inflatievolgende huurbeleid en het Europadossier (inkomensgrens van 33.000 euro) geven de kleinere corporaties weinig armslag.

“Onderhoud van bestaande woningen én nieuwbouw lukt straks niet meer”, licht Jan van Vucht, directeur Atrivé, toe. “Kleine corporaties moeten kiezen. De verwachting is dat de nadruk straks op onderhoud van bestaande woningen komt. Het is niet te verwachten dat corporaties de bestaande voorraad laten verkommeren, zeker niet als je rekening houdt met de energiebesparingsdoelstellingen.”

De investeringsmogelijkheden voor de kleine corporaties worden vooral door de huurtoeslagheffing beperkt, rekent Van Vucht voor. “Dat kost 2 miljoen euro aan investeringsvermogen per corporatie. Dat is dertig woningen die je niet meer kunt bouwen. Jaar in jaar uit. Dat hakt er ontzettend in voor kleine corporaties. Als je daar nog het inflatievolgende huurbeleid bij optelt, kun je stellen dat de overheid de nieuwbouw de nek omdraait.”

Behalve verminderde investeringsmogelijkheden eist complexere regelgeving steeds meer professionaliteit van kleine corporaties. Een op de tien corporaties ziet een fusie als oplossing. Andere proberen de professionaliteit zelf op te bouwen. Ook hier geldt dat kleinere corporaties achterblijven. “Grotere zijn professioneler georganiseerd en hebben grotere financiële buffers.” Veel kleine corporaties rest volgens Atrivé weinig meer dan woningen beheren.

Reageer op dit artikel