nieuws

Geen vocht door piepschuim luchtkanalen

bouwbreed

Geen vocht door piepschuim luchtkanalen

Luchtkanalen uit polystyreen kunnen problemen door vocht in goed geïsoleerde woningen helpen voorkomen.

De Duitse fabrikant Helios zegt de ventilatie in gerenoveerde woningen op gang te kunnen houden met zijn RenoPipe-systeem. Het systeem is een combinatie van een luchtkanaal en een behuizing. Christiaan den Hertog van importeur Auerhaan uit Lelystad zegt de eerste installatie in Nederland inmiddels te hebben verkocht.

Helios maakt de luchtgeleiders uit polystyreenschuim van hoge dichtheid. De kanalen worden in de hoek met de wanden met klikverbindingen aan het plafond bevestigd. “Op die manier vallen de kanalen minder in het zicht”, vindt Den Hertog. De vrije ruimte langs het kanaal compenseert eventuele oneffenheden aan plafond en wand.

Het systeem voert verbruikte lucht vanuit de badkamer en de keuken naar buiten via een geluidgedempte combiverdeler en de warmteterugwinner. De wisselaar draagt ruim 90 procent van de warmte uit de verbruikte lucht over op de verse lucht. De combiverdeler distribueert de aangevoerde lucht over de woon- en slaapvertrekken.

Het polystyreen heeft een hoge dichtheid en een gesloten celstructuur. “Daardoor vermindert de kans dat stof en vuil zich op de kanaalwanden afzetten”, zegt Den Hertog. Die kans wordt volgens hem nog kleiner wanneer de voorgeschreven filters regelmatig worden gewisseld. Reinigen van de kanalen kan vanwege de diameter van 10 centimeter alleen met flexibele borstels. Asymmetrische afdichtingen houden de installatie luchtdicht.

Vergeleken met gangbare systemen voor luchtverdeling rekent Den Hertog een algehele kostenbesparing voor van ruim 30 procent. “Er hoeven geen plafonds te worden verlaagd en geen beugels gemonteerd om leidingen aan te hangen”, zegt Den Hartog.

Een rondgang langs verschillende adviesbureaus en bedrijfstakorganisaties leert dat luchtkanalen uit polystyreen in Nederland nog maar hoogst zelden worden gebruikt. Bas Jansen van adviesbureau voor installatietechniek A.I.J. uit Ochten bijvoorbeeld zegt zulke kanalen soms toe te passen voor heel moeilijke inpassingen en andere speciale gevallen.

Reageer op dit artikel