nieuws

‘Gebruik van daklichtsystemen hoort bij duurzame gebouwen’

bouwbreed

‘Gebruik van daklichtsystemen hoort bij duurzame gebouwen’

Voor gebruik van daglicht in gebouwen bestaan tal van technische mogelijkheden. Het ontbreekt alleen nog aan voldoende bewustzijn om tot toepassing te komen. Zo meent Rob Verwer, voorzitter van de brancheorganisatie NRK Daklicht. ‘‘Daglicht is onze passie.”

NRK Daklicht is sinds eind vorig jaar de nieuwe naam van de Branchefederatie van Lichtstraten en Lichtkoepelfabrikanten. De vereniging behartigt de belangen van zes vooraanstaande lichtkoepel- en lichtstraatfabrikanten. Zij vertegenwoordigen gezamenlijk 70 procent van de Nederlandse markt. De branche heeft tot zijn stellige overtuiging het tij mee. “Gebruik van daglicht past bij de ontwikkeling van duurzame gebouwen. Toelating van daglicht is goed voor de gezondheid van de gebruikers. Het beïnvloedt het bioritme van mensen en versterkt het gevoel van welbevinden. Werken bij daglicht verhoogt de productiviteit. In scholen is daglicht goed voor de prestaties van kinderen. Als het lukt daglicht te gebruiken, dan kan er bovendien flink worden bespaard op de almaar oplopende energierekening. Dat werkt echt zo.”Rob Verwer is zelf directeur van BIK Bouwprodukten BV in het Westfriese Opmeer. BIK produceert daglichtbuizen, heeft een breed assortiment aan lichtkoepels met een maximale afmeting van 2,5 bij 2,5 meter en maakt lichtstraten. Zijn bedrijf heeft het gebruik van een daglichtkoepel in een woonhuis door ingenieursbureau DGMR laten onderzoeken. Daar komt uit dat er een positief effect is op het energieverbruik. Ook daalt de CO2-uitstoot. “Aan de producten ligt het niet. Architecten moeten de mogelijkheden gaan zien van daglichttoetreding. Bijvoorbeeld door het gebruik van een zogeheten ‘noorderlichtkap’. In de 19e eeuw werd die constructie al gebruikt: aan de zuidkant een dichte kap en aan de noordkant glas voor de lichttoetreding. Binnen ons bedrijf werken we aan een pilotproject waarbij we de zuidkant voorzien van zonnecellen. Met als positief effect de mogelijkheid van energielevering. Bij de bouw van het nieuwe sportcentrum De Zwerfkei in Woerden komend jaar zal deze oplossing worden toegepast.”

Wereldmarkt

Voortdurend werken de aangesloten bedrijven aan verbreding van het assortiment en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. Met succes op de wereldmarkt. Zo levert BIK daglichtsystemen voor de nieuwe klimaatneutrale winkels van het Engelse retailconcern Tesco. Een belangrijke order. Afgelopen jaar zijn 31 systemen geleverd. In 2011 volgt nog een flink aantal leveringen. “De met nano-gel gevulde dakelementen zorgen niet alleen voor doorlating van zacht licht, maar bewerkstelligen geluidsreductie en bieden voldoende warmte-isolatie. Het resultaat is vergelijkbaar met driedubbel glas. Het product is alleen wel twintig maal lichter. Daardoor groeien de toepassingsmogelijkheden. Ook kan er worden bespaard op de sterkte van de onderliggende constructie”, aldus productmanager Dennis Kok.

Doorvalveilig

Ook niet onbelangrijk. Het systeem is op een listige manier doorvalveilig gemaakt. “Met name het Verenigd Koninkrijk kent strenge productnormen. Architecten en bouwkundigen moeten zich bij het ontwerp bewust zijn van de gevaren bij de bouw.”

Het positieve milieuprofiel van lichtstraten en lichtkoepels is vastgelegd in zogeheten milieurelevante productinformatie. De informatie wordt getoetst door de onafhankelijke stichting MRPI. BIK gaat komende maand nog een stap verder met de introductie van de ‘isolatiewaardecalculator’. “Andere fabrikanten bieden die mogelijkheid niet, maar geven bij hun lichtkoepels een algemene U-waarde. Dat is soms te kort door de bocht. Wij bieden met onze nieuwe rekentool architecten en opdrachtgevers heel precies inzicht in de klimaateffecten van onze producten”, aldus Kok.

CRH

BIK viert in 2011 het 50-jarig jubileum. Het oer-Hollandse bedrijf ontstond begin jaren zestig als BouwIndustrie Kuin. Het is tegenwoordig eigendom van de Ierse beursgenoteerde onderneming CRH. BIK is in Nederland marktleider in daglichttoetreding via het platte dak. Er werken 85 man. De jaarlijkse omzet bedraagt 16 tot 17 miljoen euro. Ongeveer de helft daarvan beslaat export naar 22 landen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels