nieuws

Gaswarmtepomp helpt energielabel verlagen

bouwbreed

Woningstichting Vaals laat voor 355.000 euro gasabsorptiewarmtepompen plaatsen om het energielabel van twee flatgebouwen met in totaal 189 woningen te verminderen van D naar B. De provincie Limburg steunt de woningstichting met 113.000 euro.

‘Warmtetechnoloog’ Remeha laat op 21 maart tien gaswarmtepompen plaatsen op het dak van twee flats aan de Lange Akker in Vaals. Installateur Caris & Reiner uit Sittard realiseert dit proefproject in opdracht van Woningstichting Vaals en de provincie Limburg. “Het inregelen van de installatie zal ruim een maand duren”, verwacht Remeha’s accountmanager Zuid-Nederland Rik Hoofs. Daarna kunnen de bewoners volgens hem jaarlijks tot ruim tot 20 procent besparen op hun energierekening.

De twee flatgebouwen aan de Lange Akker worden momenteel verwarmd met staande gasgestookte ketels. De warmtepompen vullen deze installatie aan met warmte die uit de buitenlucht wordt gehaald. “De ketels komen pas in bedrijf wanneer de warmtepompen niet voldoend evermogen leveren”, zegt projectleider Martien van Dijk van Remeha. Tot een aanvoertemperatuur van 65 graden Celsius bedienen de warmtepompen rechtstreeks het verwarmingscircuit of dragen de warmte af aan een opslagvat.” De opgeslagen warmte vangt schommelingen in de temperatuur op.

De warmtepompen komen van de Italiaanse fabrikant Robur. Remeha heeft die aan de Nederlandse praktijk aangepast. De toestellen halen warmte uit de lucht door middel van een ammoniakcircuit. Robur heeft dat proces gepatenteerd. Remeha doet al ruim een jaar proeven met gasabsorptiewarmtepompen. “Gasabsorptiewarmtepompen renderen het best wanneer ze zo dicht mogelijk bij de stookruimte worden geïnstalleerd”, zegt Hoofs. Leidingverliezen worden zo beperkt. In het geval van Lange Akker komen de warmtepompen naast de ketelruimte op het dak. Met een gewicht van ruim 450 kilo per toestel lukt opstelling op het dak niet altijd. In de Lange Akker dragen de daken elk het gewicht van vijf warmtepompen. De machines zijn samen aangesloten op een buffervat met 1000 liter water. “Ook dat legt een behoorlijk gewicht op het dak”, vindt Hoofs.

Energielabel B

De flats aan de Lange Akker stammen uit 1967 en vallen onder energielabel D. Woningstichting Vaals wil daar energielabel B van maken. In het gebied zijn alleen de gasabsorberende warmtepompen te gebruiken. “De bodem ten zuiden van Sittard is ongeschikt voor het slaan van bronnen voor bodemwarmtepompen”, vertelt directeur Jos Lambrichts van de corporatie. Als de verwachtingen in de evaluatie overeind blijven overweegt Woningstichting Vaals meer warmtepompen te gebruiken. “Gaswarmtepompen renderen echter alleen in grootschalige projecten”, zegt Lambrichts. “Voor eengezinswoningen heb je er niets aan.”

Reageer op dit artikel