nieuws

‘Eis duurzaam inkoopbeleid kan soepeler’

bouwbreed

De ambities voor duurzaam inkopen van de overheid worden mogelijk verlaagd. Staatssecretaris Atsma (infrastructuur en milieu) wil niet toezeggen aan de Tweede Kamer dat hij de duurzaamheidsdoelen niet naar beneden zal bijstellen. Dat bleek gisteren in een debat over duurzaam inkopen door de overheid. “Het moet wel haalbaar en betaalbaar blijven” vindt Atsma. “Iedereen moet […]

De ambities voor duurzaam inkopen van de overheid worden mogelijk verlaagd. Staatssecretaris Atsma (infrastructuur en milieu) wil niet toezeggen aan de Tweede Kamer dat hij de duurzaamheidsdoelen niet naar beneden zal bijstellen.

Dat bleek gisteren in een debat over duurzaam inkopen door de overheid. “Het moet wel haalbaar en betaalbaar blijven” vindt Atsma. “Iedereen moet mee kunnen komen. Als we de hoogst haalbare eisen op papier zetten, maakt het mkb geen enkele kans meer.” Ook wil hij rekening houden met internationale concurrentie. Daarnaast wil hij mogelijk ook sociale criteria in de duurzaamheidsambities verwoorden. De Tweede Kamer wil weten wat de staatssecretaris gaat doen met het huidige duurzaamheidsbeleid, dat door het vorige kabinet is geformuleerd. Onder meer PvdA-Kamerlid Diederik Samson protesteerde tegen het verlagen van de doelstellingen. “De doelen bewegen, dat maakt discussiëren over dit onderwerp schaatsen in yoghurt. Het is niet de bedoeling dat de ambities worden verlaagd naar wat Nederland wettelijk verplicht is.”

Om de administratieve lasten van het duurzaam inkoopbeleid te verlagen, heeft Atsma aan de organisaties Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en VNO-NCW gevraagd voorstellen voor wijziging te doen. Met deze adviezen in de hand zal de staatssecretaris voor de zomer bekendmaken hoe hij het duurzaam inkoopbeleid van de overheid wil ombuigen. Dit antwoordde hij op het verzoek van de Tweede Kamer om maatregelen te nemen om de administratieve lasten naar beneden te brengen.

Naleving

De aanleiding hiervoor vormt een kritisch rapport van het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (Actal) dat medio januari verscheen. De instantie becijferde dat het bedrijfsleven honderden miljoenen euro’s kwijt was aan de naleving van de inkoopeisen.

Ook Bouwend Nederland pleit voor het afschaffen van ‘afvinklijstjes’. De brancheorganisatie wil een ‘kwalitatieve benadering’ waarin ook de laatste ontwikkelingen kunnen worden meegenomen.

Reageer op dit artikel