nieuws

Eén dragersysteem voor houten en metalen geveldelen

bouwbreed

Met een nieuw dragersys-teem van Hunter Douglas zijn houten en metalen buitengeveldelen te combineren. De snelle wijze van monteren is tot op de millimeter nauwkeurig.

De fabrikant van raambekleding en bouwproducten introduceert de noviteit voor de Nederlands markt. “De laatste jaren signaleren we een grotere diversiteit aan vooral natuurlijke materialen. Met ons ‘lineair wood façadesystem’ spelen we op die ontwikkeling in”, licht Piet Idema van Hunter Douglas toe. “Dit dragersysteem maakt het mogelijk houten en metalen gevelelementen te combineren. We bieden hiermee een mogelijkheid om (een deel van) een gevel een geheel eigen uitstraling te geven.”

Idema spreekt van “een kant-en-klaar systeem”; de werkzaamheden blijven beperkt tot “uitlijnen, rail ophangen en elementen inklikken”. De gevelpanelen kunnen zowel horizontaal, verticaal als diagonaal worden geplaatst. “Je kunt eindeloos variëren en combineren met panelen van koper, zink, aluminium of hout. We gebruiken nu de houtsoorten western red cedar en lariks. De enige beperking is de modulemaat van het hout.”

Het dragersysteem voor buitengeveltoepassing is een doorontwikkeling op een bestaand plafondsys-teem. “Dat hebben we aangepast voor buitengevels. Hiervoor gelden andere (veiligheids)eisen, onder andere ten aanzien van windlasten.”

Het bouwdoossysteem leidt niet alleen tot een snellere montagetijd maar garandeert ook een strak eindresultaat. “De montage is tot op de millimeter nauwkeurig”, garandeert Idema. In Rusland en Tsjechië zijn de eerste proefprojecten te zien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels