nieuws

Dubieuze rol banken bij bankroet Van Hoogevest

bouwbreed Premium

ABN Amro en Rabobank hebben vlak voor het faillissement van bouwbedrijf Van Hoogevest, vandaag precies twee jaar geleden, “twijfelachtige” transacties verricht. Dat zeggen de curatoren in een gesprek met Cobouw.

In de laatste maanden dat Van Hoogevest nog overeind stond, zouden beide banken onderpand hebben gevraagd voor leningen. Rabobank zou een paar maanden voor het bankroet recht van hypotheek op een perceel grond naast het hoofdkantoor in Amersfoort hebben verkregen. Deze transactie is door curatoren Johan Westerhof en Louis de Boef als “paulianeus” aangemerkt en daarom vernietigd. Van paulianeus handelen is sprake als er ongeoorloofd wordt voorgedrongen bij een insolvent bedrijf. Latere schuldeisers kunnen daardoor bij een eventueel faillissement worden benadeeld.

Door tweederde van de verkoopopbrengst (450.000 euro) van het perceel af te staan aan de boedel, heeft Rabobank met de curatoren geschikt.

ABN Amro kreeg in de laatste week voor het faillissement op vijf onroerende zaken onderpand, met een gezamenlijke waarde die ruim boven een miljoen euro ligt. De curatoren overwegen ook dit terug te draaien. Of de bank hiermee de (latere) schuldeisers benadeelde, is nog onderwerp van onderzoek. “We hebben het voorlopig geparkeerd”, zegt Westerhof. De curatoren benadrukken dat het soms lastig is om transacties die vlak voor het faillissement plaatsvinden, als al dan niet onrechtmatig dan wel paulianeus te kwalificeren. “Als het bedrijf niet failliet was gegaan, was er niets aan de hand”, zegt Westerhof. “Door het faillissement kleurt iets wat eerst geel is, opeens rood.” De curatoren spreken van “twijfelachtige” transacties.

Rechter

Mochten Westerhof en De Boef de handelingen van ABN Amro later bestempelen als paulianeus handelen, dan zal er of geschikt worden of een gang naar de rechter plaatsvinden. “Curatoren zijn zakenmensen, we kijken naar wat het oplevert. We proberen de opbrengst voor de boedel zo hoog mogelijk te maken”, zegt De Boef. “Op kosten van de crediteuren uiteindelijk naar de Hoge Raad stappen doen we niet. Dat kost alleen maar geld”, vult Westerhof aan. “Maar op het moment dat we vinden dat we niet de beste deal eruit kunnen slepen, gaan we desnoods door tot de Hoge Raad.”

Rabobank wil niet reageren op de bevindingen van de curatoren. “We gaan inhoudelijk niet in op zaken die spelen bij individuele klantrelaties”, zegt een woordvoerder. Ook ABN Amro wil niet op de transacties bij Van Hoogevest ingaan. Wel zegt een woordvoerder dat de bank “naar eer en geweten heeft gehandeld”.

Reageer op dit artikel