nieuws

Diploma’s en kennis beter controleren

bouwbreed Premium

De kennis en diploma’s van een bouwplaatsmedewerker moeten goed controleerbaar zijn, vindt Aannemersfederatie Nederland (AFNL). De ‘Skill Card’ moet deze controle makkelijker maken.

Op de kaart is te zien welke diploma’s zijn behaald en welke kennis recent is bijgespijkerd.

De gegevens van de kaarthouder zijn opgeslagen in een centrale database en kunnen op de bouwplaats via een speciale smartphone worden uitgelezen. De gegevens op de kaart worden gecontroleerd door BGA, het opleidingsinstituut van de AFNL. Het aanvragen van de kaart kost 50 euro, elke wijziging 10 euro.

Volgens voorzitter Henk Klein Poelhuis zal de Skill Card het vast dienstverband stimuleren. “Ondernemers worden sterk geprikkeld te investeren in de kwaliteit en daarmee in hun medewerkers”, verklaart hij.

“Daarnaast bevordert het de snelheid van werken en het verlaagt de faalkosten met tientallen procenten.” Klein Poelhuis ziet dat de gemiddelde bouwplaats steeds meer wordt bevolkt door “een bonte stoet van vaste en flexibele medewerkers, zzp’ers en buitenlandse inleenkrachten”.

De kaart is niet bedoeld om deze groepen buiten de deur te houden. “Het is meer een methode voor leveranciers om te controleren of hun verwerkingseisen correct en vakkundig worden uitgevoerd”, zegt Klein Poelhuis. De voorzitter nodigt vakbonden uit mee te denken over andere toepassingen.

De brancheorganisatie hoopt dit jaar enkele honderden Skill Cards uit te reiken. Twee medewerkers van Haverhals Metselwerken uit Kaatsheuvel beten op de BouwBeurs het spits af. Of zo’n kaart iets toevoegt, weet directeur Wim Haverhals niet. “Het heeft vooral een symbolische functie, denk ik. Het laat zien dat je als bedrijf voor kwaliteit staat.”

Reageer op dit artikel