nieuws

Dievenpoortjes

bouwbreed

Op de BouwBeurs 2011 is iedereen welkom. Er is wel ingangscontrole, maar op vertoon van een toegangsbadge – of een vriendelijk wuivend handgebaar naar de bij de Jaarbeurs bijverdienende studentes – mag iedereen doorlopen. Er zijn goede redenen om een meer restrictief toegangsregime te overwegen. Daarbij zou gebruikgemaakt kunnen worden van dievenpoortjes. De vraag is […]

Op de BouwBeurs 2011 is iedereen welkom. Er is wel ingangscontrole, maar op vertoon van een toegangsbadge – of een vriendelijk wuivend handgebaar naar de bij de Jaarbeurs bijverdienende studentes – mag iedereen doorlopen. Er zijn goede redenen om een meer restrictief toegangsregime te overwegen. Daarbij zou gebruikgemaakt kunnen worden van dievenpoortjes. De vraag is echter welke maatstaf kan worden aangelegd: wie behoort tot ‘de oude bouw’ en wie tot ‘de nieuwe bouw’? De bouwbranche bevindt zich in een transitieperiode. Het beursgeweld barst los op een moment, waarop de bouwsector volop in beweging is. De vraag rijst wat er van deze beweging te zien is op de beursvloer. Op deze beursvloer bewegen zich zo’n 120.000 bezoekers, die zich in zes beursdagen laven aan een ruim aanbod van bouwproducten op 847 stands. Enkele inventieve exposanten manifesteren zich met een Innovatieroute. Innovators in de bouwbranche tonen de ware vernieuwingen op een rij, voor de bezoeker uitgestippeld. Zoals gebruikelijk, is de BouwBeurs een toneel met vele spelers, symposia, seminars, een heus gala en meerdere prijsuitreikingen. Op zich is daar niets vernieuwends aan. Nieuw is wel dat veel activiteiten nu als innovatief en vooral als duurzaam worden gepresenteerd. Duurzaamheid is kennelijk een vlag, waaronder het momenteel goed varen is. De BouwBeurs is een spiegel voor een sector, die volop in beweging is. Het is een momentopname, waarmee de stand der techniek feilloos wordt vastgelegd. De noodzakelijke vernieuwing van de bouwsector heeft vooral een gedragscomponent. Het bouwproces is aan verandering onderhevig. Bouwmateriaal en -materieel zijn al langer het onderwerp van vernieuwing. Iedere BouwBeurs levert een scala aan noviteiten op. Dat is in 2011 niet anders dan bij voorgaande edities. Nieuw gedrag laat zich maar moeilijk exposeren. De organisatoren van de BouwBeurs zouden toegangspoorten kunnen plaatsen, waarbij aan ‘de oude bouw’ de toegang wordt geweigerd en ‘de nieuwe bouw’ op de beursvloer wordt verwelkomd. Dan is het wel nodig, dat iemand haarscherp kan uitleggen waar precies het verschil ligt tussen ‘het oude bouwen’ en ‘het nieuwe bouwen’. Pas dan kunnen dievenpoortjes helpen de bouwsector te zuiveren van ongewenste ouderwetse traditionele elementen.

Directeur Centrum voor innovatie van de bouwkolom (CIB)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels