nieuws

Deutsche Bank draait Heddes Bouwgroep op slot

bouwbreed Premium

Het aan de rand van de afgrond bungelende Heddes leek de laatste tijd genoeg interessante bouwprojecten om handen te hebben. Toch was het volgens de huisbankier Deutsche Bank niet genoeg.De timmerfabriek is op slot gedraaid, lopende projecten zijn met hekken verzegeld. Volgens directeur Kees van Iwaarden heeft de huisbankier Deutsche Bank Heddes op slot gezet. Met als gevolg dat hem niets anders rest dan een dezer dagen surseance van betaling danwel faillissement aan te vragen.

< vervolg van pagina 1

De 325 werknemers van Heddes kregen gistermorgen van directeur Kees van Iwaarden te horen hoe het bouwbedrijf ervoor staat. Aan hun is gevraagd hun autosleuteltjes in te leveren en al het materieel dat ze in bezit hebben naar een Heddes-vestiging te brengen.

Van Iwaarden is pessimistisch over de kansen van Heddes. De opstelling van huisbankier Deutsche Bank laat volgens hem geen ruimte voor een reddingspoging. Deutsche Bank zelf wil niet reageren op de situatie. De bank stortte zich een aantal jaar geleden op de Nederlandse markt. Voor hoeveel miljoen de Duitse bank in de bouwsector heeft uitstaan, kon de bank gisteren niet zeggen.

Het Westfriese bouwbedrijf leek het na een aantal ellendige jaren weer een beetje op de rit te hebben. Vorig jaar werd winst gemaakt en ook dit jaar leek positief afgesloten te kunnen worden. Jongste aanwinst in de projectenportefeuille is de multifunctionele accommodatie (met basisschool, sporthal, buurthuis en bibliotheek) die Heddes in Hoorn mag bouwen. Goed voor 11 miljoen euro. Ook werd tot eind vorige week druk gewerkt aan in totaal 264 woningen, verdeeld over vier projecten in Amsterdam en Zaandam.

De ernstige kredietproblemen komen voor de opdrachtgevers van Heddes als een verrassing. “We hebben recent nog een financiële toets gedaan”, zegt een woordvoerder van woningcorporatie Parteon, dat opdrachtgever is van 127 woningen (allen nog in aanbouw). “Daar kwam Heddes positief uit naar voren. Het bedrijf heeft vorig jaar nog winst gehaald.” Ruim 80 procent van de woningen is verkocht.

“Het komt hard aan”, reageert de opdrachtgever voor het multifunctionele centrum van 11 miljoen euro, de gemeente Hoorn. De gemeente is al sinds 2001 verwikkeld in een juridische procedure over de schade door het instorten van de toneeltoren van Park Schouwburg. De rechter heeft Heddes hiervoor aansprakelijk gesteld. De gemeente Hoorn heeft als gevolg van deze instorting naar eigen zeggen 10 miljoen euro schade opgelopen. Deutsche Bank wilde volgens Van Iwaarden van dit dossier af, maar het schikkingsvoorstel van Heddes werd niet geaccepteerd. Het gat is veel te groot, stelt de gemeente. “Wij zijn als gemeente niet in de positie direct of indirect risicodragend te investeren in bouwbedrijven, zeker niet wanneer daarbij meer dan de helft van de miljoenenclaim onder tafel valt. Het gaat hier wel om gemeenschapsgeld.”

Reageer op dit artikel