nieuws

De NieuwBouw vraagt bouw geld

bouwbreed

-De NieuwBouw slaat zes jaar na oprichting een nieuwe weg in. De subsidie die de club van jonge bouwprofessionals kreeg voor vernieuwing in de sector, is opgedroogd. Daarom wordt nu een bijdrage verwacht van de sector zelf. “We voegen immers iets toe. Daar mag voor betaald worden”, stelt scheidend voorzitter Tom Vroemen. Vandaag organiseert De […]

-De NieuwBouw slaat zes jaar na oprichting een nieuwe weg in. De subsidie die de club van jonge bouwprofessionals kreeg voor vernieuwing in de sector, is opgedroogd. Daarom wordt nu een bijdrage verwacht van de sector zelf. “We voegen immers iets toe. Daar mag voor betaald worden”, stelt scheidend voorzitter Tom Vroemen.

Vandaag organiseert De NieuwBouw – ooit begonnen om vernieuwing te stimuleren en verstarring tegen te gaan – op de Utrechtse BouwBeurs een bijeenkomst onder de noemer BouwJones, analoog aan de Amerikaanse beursindex.

Er worden zes verschillende projecten of thema’s gepresenteerd waarvan het bestuur van de NieuwBouw denkt dat de branche ermee geholpen zou zijn als ze worden uitgevoerd. De thema’s variëren van ketensamenwerking, LEAN-bouwen en milieuprestatienormen tot passiefhuizen.

Veiling

Brancheverenigingen, koepels en bouwbedrijven wordt gevraagd geld te storten wanneer zij vinden dat een project het waard is om te worden uitgevoerd.

Vroemen: “Dat doen we met een veiling. Vandaar de naam BouwJones. De projecten waarvoor het meest wordt geboden gaan we uitvoeren. Afhankelijk van het bedrag dat we binnenhalen kan dit in de vorm van een congres, een boek of een studiedag.”

De NieuwBouw bedacht de veiling, omdat de subsidie die de club van jonge bouwprofessionals kreeg via PSI-bouw opgehouden is sinds ook PSI ophield te bestaan. Vroemen: “Onze leden vinden dat we door moeten gaan, maar daarvoor moesten we dus wel financieel onafhankelijk worden. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Het meest voor de hand ligt natuurlijk contributie. Maar moeten onze leden opdraaien voor iets waar de hele sector baat bij heeft?”

Kennis delen

Vroemen ziet De NieuwBouw als een groep young professionals die iets toe te voegen heeft aan de sector. Vroemen: “We zijn nadrukkelijk iets anders dan een netwerkclub die borrels organiseert. Daarvan zijn er al genoeg. Wij willen kennis delen om de sector beter te maken. En als je iets toe te voegen hebt aan de sector dan is het niet raar dat de sector daarvoor betaalt, toch?”

> pagina 5: De angry young men van de bouw

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels