nieuws

De agenda van Richard Lenz ‘Hier verloopt de bouwcyclus heel anders’

bouwbreed

Richard Lenz (44), geboren en getogen op Terschelling, is directeur en mede-eigenaar van Combibouw, een aannemingsbedrijf op het Waddeneiland met 17 medewerkers, gevestigd in Baaiduinen. Op Terschelling heerst een voor Nederland unieke situatie: voor een groot gebied is het bestemmingsplan tijdelijk geblokkeerd. Daardoor is (ver)bouwen er niet toegestaan. Deze blokkade heeft grote invloed op Lenz’ […]

Richard Lenz (44), geboren en getogen op Terschelling, is directeur en mede-eigenaar van Combibouw, een aannemingsbedrijf op het Waddeneiland met 17 medewerkers, gevestigd in Baaiduinen. Op Terschelling heerst een voor Nederland unieke situatie: voor een groot gebied is het bestemmingsplan tijdelijk geblokkeerd. Daardoor is (ver)bouwen er niet toegestaan. Deze blokkade heeft grote invloed op Lenz’ agenda.

‘‘Ik ga zelden naar de vaste wal. Mijn dagelijks werk speelt zich op het eiland af. Ons bedrijf is overal op Terschelling actief. Ik heb de dagelijkse leiding en dat betekent dat ik deels op kantoor zit voor de telefoontjes en de bestellingen en deels onderweg ben om het werk te begeleiden.

Naast het bouwbedrijf hebben we een verkoopmagazijn voor bouwmaterialen. Daar doe ik het voorraadbeheer.

Ons bedrijf is allround, we doen alles tussen onderhoud en nieuwbouw. We verzorgen het complete bouwproces inclusief tekening. Het toerisme is voor ons indirect een belangrijke bron van inkomsten. Wij halen veel werk uit het verbouwen van zomerhuisjes en uit het onderhoud aan hotels en winkels. Gewoonlijk levert dat genoeg opdrachten op. We zitten nu even in een dalletje.

We zijn de enige gemeente in Nederland met een afgekeurd bestemmingsplan met een verbod op vergunninguitgifte. De Raad van State heeft eind vorig jaar het bestemmingsplan voor het Buitengebied Polder geblokkeerd om een formele reden, die te maken heeft met toetsing van de natuurbelasting. Voor ons is dat een tegenvaller. Alle zomerhuisjes vallen onder dat bestemmingsplan. Bouwgrond is er nagenoeg niet meer op Terschelling, wie een nieuw zomerhuis wil bouwen koopt een oud huisje en laat op dezelfde plaats een nieuwe vakantiewoning bouwen. Dat is voorlopig niet mogelijk. Van die blokkade hebben wij meer last dan van de recessie.

Burgemeester en wethouders hebben een klankbordgroep opgericht om met ondernemers te praten over actuele onderwerpen op het eiland. Dinsdag is de eerste bijeenkomst. Ongetwijfeld zal het over het bestemmingsplan gaan, en misschien ook over bedrijventerrein Nieuwedijk. Daar zijn onder andere bedrijfsunits gebouwd, waar grote beperkingen gelden. Je mag er eigenlijk nauwelijks bedrijfsmatig bezig zijn. Een beetje idioot is dat wel. Het is een heel ambtelijk verhaal met vervelende gevolgen. Wij hebben zelf een voorraadloods op het terrein, daar rusten gelukkig geen beperkingen op.

Logistiek is het lastig plannen, materiaal is soms een week onderweg. Ons bedrijf is laagdrempelig en soms net een zoete inval. Men loopt onaangekondigd binnen om een verbouwing te bespreken. Daarvoor storen ze je desnoods in een vergadering. Afspraken met eigenaren van zomerwoningen heb ik vooral in het weekeinde. Dat is het enige moment dat mensen van de vaste wal die een zomerhuisje op het eiland tijd hebben, tijd hebben voor een gesprek. De bouwcyclus verloopt hier nu eenmaal anders dan in de rest van het land. Wij beleven nu onze drukste tijd. Alles moet klaar zijn voor het toeristenseizoen begint. ‘’

Reageer op dit artikel