nieuws

Constructie maakt rieten dak brandveilig

bouwbreed

Onder bepaalde voorwaarden is een rieten dak gelijkwaardig aan een pannendak. Die voorwaarden staan in de SBR-publicatie ‘Brandveilige rieten daken’. Niet de overslag door vliegvuur, maar de brand vanuit de woning staat centraal. “Luchtdichtheid van de onderconstructie is de hoofdmoot”, zegt Erik Janse van adviesbureau Brandveiligheid Erik Janse uit Groenekan. Hij is de rapporteur van […]

Onder bepaalde voorwaarden is een rieten dak gelijkwaardig aan een pannendak. Die voorwaarden staan in de SBR-publicatie ‘Brandveilige rieten daken’. Niet de overslag door vliegvuur, maar de brand vanuit de woning staat centraal.

“Luchtdichtheid van de onderconstructie is de hoofdmoot”, zegt Erik Janse van adviesbureau Brandveiligheid Erik Janse uit Groenekan. Hij is de rapporteur van de SBR-publicatie, die onlangs werd uitgereikt aan Joop van Leeuwen van Bouw- en Woningtoezicht Almere, voorzitter van het Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc).

“Het is moeilijk om een rieten dak dat voldoet aan deze publicatie niet gelijkwaardig te verklaren”, aldus Van Leeuwen. “Maar de beslissing blijft voorbehouden aan burgemeester en wethouders, sinds de invoering van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) in sommige gevallen aan de Provincie.”

Volgens Henk Horlings, voorzitter van de Vakfederatie Rietdekkers, kunnen overheden een rieten dak op een vrijstaande of twee-onder-eenkapwoning niet meer tegenhouden. “Als je een rieten dak uitvoert als in de publicatie, krijg je de zegen van de brandweer én doe je het goed wat betreft de levensduur.” Horlings benadrukt dat rietdekker geen uitstervend beroep is. “Er zijn tweemaal zoveel rietdekkers als 15 jaar geleden. In Nederland bestaan zo’n 350 bedrijven met drie tot vier rietdekkers. Samen leggen zij zo’n 3500 rieten daken per jaar, waarvan de helft op nieuwe gebouwen.”

Het gelijkwaardige rieten dak heeft een gesloten constructie, bijvoorbeeld 28 centimeter riet geschroefd op underlayment. De details zijn vooral bedoeld om de dakbedekking te beschermen tegen brand in de woning. Overslag door vliegvuur is minder belangrijk, want een rieten dak op een dichte onderconstructie brandt nauwelijks door de geringe toevoer van zuurstof. De SBR-publicatie betreft woningen dichter dan 15 meter bij de perceelgrens en minder dan 13 meter hoog. Het rapport kwam tot stand in samenwerking met de Vakfederatie Rietdekkers en Hoofdbedrijfschap Ambachten.

Reageer op dit artikel