nieuws

commentaar / Onbegrip

bouwbreed

Vanuit de Tweede Kamer klonk gisteren niet mis te verstane kritiek op de bouw. Volgens Paulus Jansen moet “de bouw, onder leiding van Elco Brinkman, zich de ogen uit de kop schamen”. En Jacques Monasch van de PvdA vond dat de sector “een pleefiguur” slaat. De parlementariërs gebruikten die stoere taal om uitdrukking te geven […]

Vanuit de Tweede Kamer klonk gisteren niet mis te verstane kritiek op de bouw. Volgens Paulus Jansen moet “de bouw, onder leiding van Elco Brinkman, zich de ogen uit de kop schamen”. En Jacques Monasch van de PvdA vond dat de sector “een pleefiguur” slaat.

De parlementariërs gebruikten die stoere taal om uitdrukking te geven aan hun ongenoegen over de voortgang rond bouwtoezicht. Volgens de dames en heren op het Haagse pluche heeft de sector in de afgelopen jaren uit zijn neus zitten vreten in plaats van een begin te maken met de langgeleden aangekondigde pilots rond toezicht op en rond de bouwplaats.

Ver weg van het Binnenhof, in de hallen van de Utrechtse Jaarbeurs, klonk deze week precies het omgekeerde geluid: Tweede Kamerleden roepen en beweren veel, maar hebben werkelijk geen idee van wat er in de bouw speelt. En al helemaal niet als het gaat om toezicht op de bouw. Deelnemers aan het door KOMO georganiseerde debat over certificering – onder hen Ed Nijpels, Henry Meijdam en architect Joop Petit – uitten zich in minstens even harde bewoordingen over onze volksvertegenwoordigers als de gekozen leden van het parlement een dag later deden over de bouw.

Men hoeft weinig moeite te doen om te ontdekken dat bouw en parlement elkaar volstrekt niet verstaan: de over en weer klinkende scheldkanonnades laten haarfijn zien dat doeners uit de bouwput weinig fiducie hebben in de denkers uit de Kamer en vice versa. Het is onbegrip troef.

Dat is niet alleen opvallend, het is ook nog eens vervelend. Want Kamerleden die schelden op de bouw, hoeven niet te verwachten dat de sector staat te springen om te doen wat de politiek van hen verlangt. En bouwers die roepen dat er in Den Haag alleen maar zakkenvullers werken zonder benul van de werkelijkheid, roepen over zich af dat ze worden opgezadeld met alleen maar meer onzinnige regeldruk.

De onderlinge geschillen schaden niet alleen de sector en het vertrouwen in de politiek. Ze staan ook echte oplossingen in de weg.

Reageer op dit artikel