nieuws

Bouw wil Maleisisch hout weren

bouwbreed

Aannemers vrezen een financiële strop als staatssecretaris Atsma (milieu) de deur openzet voor ‘fout’ Maleisisch hout.

Volker Wessels, Heijmans, Meerbouw Rotterdam, bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen en Bouwfonds keren zich in een verklaring van het Wereld Natuur Fonds tegen de plannen van Atsma. Volgens de aannemers is het Maleisische certificaat ‘MTCS’ verre van duurzaam. Het keurmerk toch toelaten op de Nederlandse markt zoals de staatssecretaris wil, richt veel schade aan, voorspelt Peter Aloserij, directeur van Meerbouw Rotterdam.

“De houtprijzen staan al onder druk. Het goedkopere Maleisisch hout zal op de Nederlandse markt gedumpt worden. Dat terwijl er goede afspraken zijn over duurzaam inkopen. Daar moet hij Atsma voor staan.” Net zoals ruim 270 bedrijven is Meerbouw partner van FSC Nederland. “Verantwoord met bossen omgaan”, beschouwt hij als zijn maatschappelijke taak. “We moeten met zijn allen nog langer door.”

Waarom het Maleisische hout niet deugt, weet Aloserij niet. “Zover heb ik me nog niet in de materie kunnen verdiepen.” Leen van Dijke, ‘ambassadeur’ van Volker Wessels, is er rotsvast van overtuigd dat het gisteren in de Tweede Kamer besproken Maleisische hout niet duurzaam gekapt is.

“Bewijzen te over, zo bleek tijdens de hoorzitting.” Gaat de grens toch open voor MTCS dan kost dat bouwers die al jaren investeren in FSC geld. “Alle woningen die wij als opdrachtgever ontwikkelen voorzien wij van FSC-kozijnen. Dat geeft al een meerprijs van enkele honderden euro’s per huis”, aldus Van Dijke.

Afzien

Niet alle bouwbedrijven die op de verklaring duurzaam hout van het Wereld Natuur Fonds staan, kunnen toelichten waarom. “Staan wij daarop? Wie heeft dat gedaan”, vraagt een woordvoerder van bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen zich af.

Van Dijke van Volker Wessels, die zich veel in Haagse kringen beweegt, acht de kans vrij klein dat Atsma, ondanks aanhoudende weerstand van natuurorganisaties, handelaren en bouwbedrijven terugkomt op zijn voornemen. “Ik kan echt niet bevroeden waarom.”

Bouwend Nederland vindt ook dat Atsma van zijn plan moet afzien.

Reageer op dit artikel