nieuws

Bouw Utrechts Muziekpaleis negen maanden vertraagt

bouwbreed

De bouw van het Muziekpaleis in Utrecht heeft negen maanden vertraging opgelopen. Dat blijkt uit de ‘Voortgangsrapportage Stationsgebied’ van CU2030, van de gemeente Utrecht.

De bouw van het Muziekpaleis begint vijf maanden later dan gepland. Hoofdaannemer Heijmans kon pas vorige week met de bouw van het complex beginnen. De vertraging is vooral te wijten aan de latere verlening van de bouwvergunning, het ingestelde beroep op de milieuvergunning en extra onderzoeken naar verontreinigingen door creosoot en de voormalige gasfabriek. Ook het aanbrengen van de damwanden en de funderingspalen duurde langer dan verwacht.

Meer vertraging dreigt. Bij werkzaamheden werden vorig jaar namelijk resten van Kasteel Vredenburg gevonden. Een tegenvaller voor de gemeente en Heijmans. Het rijksmonument ligt op de plek waar de expeditiekelder van het muziekcentrum moet komen.

De gemeente onderzoekt of de delen verplaatst moeten worden of dat de kelder moet worden aangepast. “Dit heeft zowel invloed op de planning als de financiën van het project”, staat in de rapportage. Wat de kosten van de vertraging zijn en wie deze voor zijn rekening gaat nemen, wordt later bekeken. “Er vindt nu overleg plaats met de aannemer over de gevolgen van de vertraging van de bouw van het Muziekpaleis, door de bodemproblematiek op en rond het bouwterrein. Naar verwachting kan over de uitkomst van het overleg in april meer duidelijkheid worden gegeven.” Heijmans wil niet reageren op de kwestie. Het concern verwijst naar de gemeente Utrecht.

Verhuizing

Heijmans en de gemeente hebben besloten de oplevering naar oktober 2013 te verschuiven. Eerder werd uitgegaan dat het gebouw begin 2013 klaar zou zijn. “Vanaf oktober 2013 wordt met de verhuizing begonnen”, zegt woordvoerder Natalja Talitsch van de gemeente Utrecht. “Voor de zomer van 2014 moeten alle zalen in gebruik zijn.”

Het Muziekpaleis wordt het nieuwe onderkomen van muziekcentrum Vredenburg, poppodium Tivoli en SJU Jazzpodium. In het complex komen vijf muziekzalen met ruim 5.000 stoelen. Twee jaar geleden was al 34 miljoen euro extra nodig voor de bouw. De kosten van het project zijn hierdoor opgelopen tot 132,5 miljoen euro. Hoofdaannemer Heijmans krijgt daarvan 81 miljoen euro.

Reageer op dit artikel