nieuws

Bezuinigingen vertragen bestuursakkoord overheden

bouwbreed

De onzekerheden over de gevolgen van de bezuinigingen van het kabinet hebben het bestuursakkoord vertraagd. Provincies, gemeenten en waterschappen willen eerst meer inzicht in de gevolgen.

Het kabinet heeft meer tijd nodig om met gemeenten, provincies en waterschappen een bestuursakkoord te sluiten over het verdelen van taken en bezuinigingen. Dat bleek na het overleg dat premier Mark Rutte en minister Piet Hein Donner (binnenlandse zaken) hebben gevoerd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW).

Het aanvankelijke plan was woensdag een bestuursakkoord te sluiten. Nu is afgesproken de komende weken zaken verder uit te werken en in de tweede helft van maart weer bijeen te komen om de balans op te maken.

De afgelopen weken was eigenlijk al duidelijk geworden dat meer tijd nodig is. De lagere overheden zijn het volstrekt eens over het principe van decentralisatie van taken. Zo worden provincies verantwoordelijk voor de ruimtelijke inrichting en het natuurbeleid. Gemeenten krijgen veel nieuwe taken op het gebied van sociale zaken op hun bordje.

Niet erg, vinden de lagere overheden, maar dan moet daar wel een passend budget bij. Als dat niet gebeurt, dan gaan de nieuwe taken ten koste van de investeringsruimte van de overheden. Die staat toch al onder druk door de bezuinigingen op de algemene uitkeringen uit Gemeente- en Provinciefonds.

Reageer op dit artikel