nieuws

Betonsector boos op Arbeidsinspectie

bouwbreed Premium

De cijfers die de Arbeidsinspectie naar buiten heeft gebracht over de onveiligheid in de betonindustrie, kloppen niet. Dat zegt althans directeur Ton Pielkenrood van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN). Hij spreekt tegen dat in 2009 vijf dodelijke ongevallen hebben plaatsgevonden in de sector. “Dat cijfer klopt van geen kant. De Arbeidsinspectie […]

De cijfers die de Arbeidsinspectie naar buiten heeft gebracht over de onveiligheid in de betonindustrie, kloppen niet.

Dat zegt althans directeur Ton Pielkenrood van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN).

Hij spreekt tegen dat in 2009 vijf dodelijke ongevallen hebben plaatsgevonden in de sector. “Dat cijfer klopt van geen kant. De Arbeidsinspectie heeft zich gebaseerd op branchecodes van de Kamer van Koophandel. Voor de betonsector gaat het echter om twee doden. Laat ik helder zijn: dat zijn er twee te veel. Maar het is natuurlijk raar dat de inspectie met cijfers naar buiten komt, die niet deugen. Ik ben daar zeer ontstemd over.”

Slecht jaarl

Pielkenrood vindt dat er een beeld is geschapen van een sector die niets om veiligheid geeft. “Het tegendeel is waar. De branche doet er ontzettend veel aan. Dat blijkt ook wel uit de dalende verzuimcijfers. Maar de Arbeidsinspectie pikt het jaar 2009 eruit. Dat was inderdaad een slecht jaar.”

De BFBN-directeur baalt ook van de manier waarop de Arbeidsinspectie de onderzoeksresultaten openbaar heeft gemaakt. “Ze hebben dat gedaan zonder de betonindustrie te informeren. Er is niet met ons overlegd.”

Dat laatste ontkent woordvoerder Magda de Vetten van de Arbeidsinspectie met klem. “Het rapport is van december en is verre van geheim. Het is destijds ook naar de brancheorganisaties gestuurd. Overigens hebben wij het rapport niet zelf naar buiten gebracht. Een journalist heeft vragen gesteld over de veiligheid in de betonsector. Daarop hebben wij de meest recente cijfers verstrekt.”

Extreem veel

Volgens De Vetten hadden twee van de vijf vermelde dodelijke ongevallen betrekking op de kalkzandsteen- en gipssector. En dus drie op de betonindustrie. “Dat is echt extreem veel, gezien het aantal werknemers dat in die sector werkt.” Dat de BFBN de cijfers niet bevalt, kan zij zich wel voorstellen. “Maar het zijn de feiten.”

Reageer op dit artikel