nieuws

Banken soepeler met geven krediet

bouwbreed Premium

Banken waren in het laatste kwartaal van 2010 iets soepeler met het verlenen van krediet dan het kwartaal ervoor. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank (DNB).

“Het geldt zowel voor grote als kleine ondernemingen en voor kortlopende en langlopende kredieten’’, aldus DNB.

De recente versoepeling houdt niet in dat banken makkelijker geld uitlenen dan voor de financiële crisis. De strengere eisen die in voorgaande jaren zijn opgesteld, zijn nog niet ongedaan gemaakt. Volgens DNB tekenen deze ontwikkelingen zich af tegen de achtergrond van een “afnemende maar nog steeds gematigd positieve groei van de kredietverlening aan bedrijven in de afgelopen jaren’’.

Banken zouden wat minder moeilijk doen omdat ze er beter voor stonden qua vermogenspositie en balansverhoudingen, maar ook omdat ze de hete adem van andere banken in de nek voelen. De banken benadrukken dat ze zich wel goed willen indekken tegen eventuele verliezen en dus nog stevige eisen aan onderpanden stellen.

Reageer op dit artikel