nieuws

BAM haalt mensen terug uit Libië

bouwbreed

BAM evacueert ruim tweehonderd medewerkers uit Libië vanwege de ernstige onlusten in het Noord-Afrikaanse land. Nu de gevechten tussen voor- en tegenstanders van de Libische leider Kadhafi steeds feller worden, ziet BAM aanleiding om zijn manschappen daar terug te roepen.Volgens BAM-woordvoerder Arno Pronk gaat het om tien Europese expats en ongeveer 200 Filippijnse en Thaise […]

BAM evacueert ruim tweehonderd medewerkers uit Libië vanwege de ernstige onlusten in het Noord-Afrikaanse land.

Nu de gevechten tussen voor- en tegenstanders van de Libische leider Kadhafi steeds feller worden, ziet BAM aanleiding om zijn manschappen daar terug te roepen.Volgens BAM-woordvoerder Arno Pronk gaat het om tien Europese expats en ongeveer 200 Filippijnse en Thaise werknemers die in dienst zijn van BAM International. “Onder de expats bevinden zich drie Nederlanders. Vanmorgen hebben we gehoord dat ze allemaal in veiligheid zijn. Dat wil zeggen dat ze zich op een veilige locatie bevinden, maar nog wel in Libië zijn.”

BAM onderzoekt nu hoe de medewerkers uit het land te krijgen. Er wordt intensief overlegd met de ambassade en diverse multinationals, voornamelijk grote olieconcerns. “We proberen bij hen aan te haken”, aldus Pronk. De evacuatie wordt bemoeilijkt doordat het Libische luchtruim grotendeels is gesloten.

Of de betrokken werknemers zich afgelopen dagen in netelige situaties hebben bevonden, weet de zegsman niet. Hij acht de kans echter niet groot. “Het kantoor van BAM International bevindt zich op drie kwartier rijden van Tripoli”, geeft Pronk aan. “De bouwplaatsen liggen ook al niet in het centrum.”

BAM is in Libië al bijna 25 jaar betrokken bij de bouw van opslagtanks voor olie en gas, de aanleg van pijpleidingen en afmeervoorzieningen. De omzet die er wordt geboekt, is volgens Pronk bescheiden. Behalve BAM International is ook BAM’s ingenieursbureau Tebodin actief in Libië. De enige Nederlandse werknemer daar, bevindt zich niet in het land.

Bekistingssystemen

Bekistingsspecialist Konesch uit Hasselt heeft twee monteurs werkzaam in Libië. Directeur Henk Speelman hoopt dat ze snel huiswaarts keren. “Mogelijk kunnen ze vanavond al mee met het vliegtuig dat het ministerie heeft geregeld”, zei hij gistermiddag.

Konesch levert stalen bekistingssystemen voor een woningbouwproject. “We zijn nu bezig met het afmonteren”, aldus Speelman. Gevaar hebben zijn werknemers niet gelopen. “Maar gezien de ontwikkelingen willen ze toch graag naar huis.”

Royal Haskoning, dat een eigen vestiging heeft in Tripoli, besloot maandag om drie medewerkers terug te roepen, onder wie een Nederlander.

Reageer op dit artikel