nieuws

Atsma geeft invulling aan asbestbeleid

bouwbreed

De langverwachte reactie van staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) op de asbestnoodklok van de Gezondheidsraad zag gisteren eindelijk het licht. De asbestbranche is echter niet onder de indruk. “Wat de staatssecretaris schrijft is allemaal bestaand beleid.” Frank Woreel, secretaris van de brancheorganisatie Platform Asbestverwijdering, is teleurgesteld. “Hij wil dat er betere voorlichting komt voor gemeenten, […]

De langverwachte reactie van staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) op de asbestnoodklok van de Gezondheidsraad zag gisteren eindelijk het licht.

De asbestbranche is echter niet onder de indruk. “Wat de staatssecretaris schrijft is allemaal bestaand beleid.” Frank Woreel, secretaris van de brancheorganisatie Platform Asbestverwijdering, is teleurgesteld. “Hij wil dat er betere voorlichting komt voor gemeenten, iets wat natuurlijk van alle tijden is. Hij verwijst naar het asbestvolgsysteem, maar dat helpt niet om de asbestproblematiek beter beheersbaar te maken. Alle asbest dat niet ontdekt is, blijft namelijk buiten het systeem.”

Ook zou hij graag zien dat het ministerie meer druk zet achter de inventarisatie van asbest op scholen. “Hij zou de inspectiediensten hier kunnen inzetten. Maar hij legt de verantwoordelijkheid geheel bij gemeenten en scholen neer.”

Politieke brief

Ook Jan Tempelman, asbestdeskundige bij TNO, is niet onder de indruk. “Alles wat in de brief staat, is al vaker gezegd. Het lijkt meer een politieke brief, waarmee de staatssecretaris laat zien dat hij ermee bezig is. Daarbij zijn de toezeggingen weinig concreet, het geeft geen handvatten om zaken te kunnen afdwingen.” Het asbestvolgsysteem is volgens hem vooral een administratief systeem om de gecertificeerde keten te volgen. “Het bevorderd mijns inziens juist illegaliteit.” Slechts enkele harde toezeggingen telt Tempelman in de brief. “Hij wil dat alle asbestdaken in 2024 gesaneerd zijn. Dat loopt gelijk met de afschrijftermijn van de daken, dus dan blijven de kosten bij de eigenaren. Maar het duurt nog wel erg lang.”

Atsma verwijst als nieuwe norm voor toegestane asbestnormen naar het Verwaarloosbaar Risiconiveau (VR). Een theoretische exercitie, volgens Tempelman. “Je kunt er niets mee, het is moeilijk te meten. De concentratienormen moeten gedetailleerd uitgewerkt worden.” Daar is volgens hem de Sociaal Economische Raad al mee bezig. “De SER loopt momenteel harder dan het ministerie, die bezig is met nieuwe normen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels