nieuws

Winter Academy als positieve afwisseling

bouwbreed

Edwin Welner (44) is manager verkoop bij Unidek én coördinator van de Winter Academy, een uniek initiatief van dit bedrijf om relaties tijdens vorstverlet bij te scholen over nieuwe ontwikkelingen in de bouw. Welner moet tijdelijk twee functies en dus twee agenda’s combineren. ‘‘Dat was even wennen in het begin.’’“Het idee voor de Winter Academy ontstond tijdens de vorstperiode van de vorige winter. De handel viel nagenoeg stil en we zaten elkaar aan te kijken: wat nu? Ook de aannemers zaten thuis. Terwijl we ons allemaal nuttig zouden kunnen maken. We hadden vaak opmerkingen gehoord over de behoefte aan informatie en opleiding in de bouw. Een strenge winter leek ons dé gelegenheid daarin te voorzien en trainingen te organiseren.

Dus zijn er dit jaar speciale opleidingen op alle dinsdagen en donderdagen in januari en februari, de maanden met de grootste kans op vorstverlet. Weer is onberekenbaar, daarom kunnen deelnemers tot twee dagen tevoren inschrijven. We hebben een tiental modules ontwikkeld, van duurzaamheid tot EPS en van marktontwikkelingen tot hellende daken en platte daken. De cursussen zijn bedoeld voor aannemers en handelaren. Er nemen veel projectleiders en werkvoorbereiders deel. We hebben ook aparte modules voor vakpersoneel. Er is heel veel belangstelling, februari zit al praktisch vol.

De docenten komen allemaal uit de praktijk van de bouw. Zelf geef ik marktontwikkeling. Eén dag voor iedere cursusdag bekijken we de inschrijvingen en worden de docenten en facilitaire zaken op de hoogte gebracht. Op de cursusdag zelf spreek ik een welkomstwoord, daarin wordt de opzet van de dag toegelicht. Vervolgens geef ik les en lunchen we met de cursisten. Aan het eind van de middag hebben we een gezamenlijke evaluatie met de deelnemers. De rest van de tijd besteed ik aan mijn gewone werk, zoals orderintake en klantencontact.

In het begin was het best lastig die twee taken te combineren. Iedere dinsdag en donderdag houd ik mijn agenda vrij, die dagen kan ik geen andere afspraken maken. Dat was even wennen, een aantal afspraken moest ik te elfder ure afbellen. Ook de docenten uit ons bedrijf ontdekten dat ze hun agenda’s twee dagen moesten blokken. De eerste lesdagen kostte het veel tijd, inmiddels is er een zeker automatisme ontstaan.

Iedere week sluiten we af met een evaluatie met de werkgroep. Bij Unidek ervaren de docenten de Winter Academy als een heel positieve afwisseling. Je ziet mensen uit allerlei bouwdisciplines en je hoort andere verhalen, die nu eens niet over de prijs gaan, maar ook over de dagelijkse gang van zaken in de bouw en hoe onze klanten daar tegenaan kijken. Dat maakt het ook voor ons erg leerzaam. De Academy is in alle opzichten een succes. We gaan er volgende winter zeker mee door, maar dan met een breder aanbod aan onderwerpen en producten.’’

Reageer op dit artikel