nieuws

Westland verbetert binnenklimaat scholen

bouwbreed Premium

Twaalf scholen in het Westland laten hun binnenmilieu onder handen nemen. De verbetering begint in de loop van februari en moet halverwege het jaar zijn afgerond. Procesautomatiseerder Priva uit De Lier is een van de initiatiefnemers.

Priva levert een gebouwbeheersysteem voor een klimaatinstallatie van Itho dat de klaslokalen fris houdt. Itho levert voor elk lokaal een ventilatiebox. De regeling van deze toestellen reageert op temperatuur en CO2-concentratie in elke ruimte. Een ‘online dashboard’ van Priva geeft de kwaliteit van het binnenklimaat en het energieverbruik van de betreffende school weer.
Scholen kunnen met de installaties van Priva en Itho ook energie besparen. Dat laat onverlet dat frisse lucht geld kost, stelt Jan Westra van Priva. “Het ventilatiesysteem gebruikt nu eenmaal energie en mechanische ventilatie van een school neemt bij vollast al snel een paar honderd watt op.”
De besturing van de ventilatie houdt het verbruik laag. Een veegpuls schakelt de installatie ’s avonds in de wacht. Late gebruikers van de school kunnen de voorzieningen weer aanzetten met een aanwezigheidsknop. Om 11 uur ’s avonds schakelt een tweede veegpuls de installatie in de wacht. Het gebouwbeheersysteem houdt in de besturing rekening met onder meer weekeinden en vakanties.
Via het gebouwbeheersysteem zijn ventilatie en verlichting op afstand te bedienen. “Technisch gezien kan ook de verwarming worden aangesloten”, zegt Westra, maar dat laat het budget niet toe. De installateur volgt de installaties van de twaalf scholen via een modem. Westra: “Dat is een wat oudere techniek die echter nog steeds voldoet.” Mettertijd kan een internetaansluiting het modem vervangen.
Philips doet in twee lokalen van de Eerste Westlandse Montessorischool Monster proeven met zijn armatuur SchoolVision. “De bevindingen moeten onder meer uitwijzen of er verbanden zijn tussen het binnenklimaat en de verlichting”, zegt Westra. Als er zulke kruisverbanden zijn dan kunnen die mogelijk worden verwerkt in de programmatuur van Priva en Philips.
Basisschool De Achtsprong in De Lier wordt in februari als eerste aangepakt. Dekker van Geest Installaties uit Monster voert het werk uit met Priva Partner Elektravon Engineering uit Naaldwijk.
Op termijn wordt het binnenklimaat in alle Westlandse scholen voor primair onderwijs verbeterd. De gemeente investeert daarvoor in totaal 1.479.000 euro. Westland laat in de loop van dit jaar in de scholen een Energie Binnenmilieu Advies uitvoeren.
Priva onderzoekt zelf in één school hoe het binnenklimaat in een bestaand schoolgebouw met zo min mogelijk financiële middelen kan worden verbeterd.

Nieuwe techniek

Met de voorwaartskoppeling introduceert Priva een nieuwe techniek in de schoolventilatie. Een interventiemodule laat de ventilatie al draaien voordat een sterk stijgend CO2-gehalte in de lucht het geprogrammeerde maximum heeft bereikt. Jan Westra van Priva: “Het energieverbruik loopt misschien iets op, maar bij plotselinge hoge belasting ontstaat een beter binnenklimaat.”
Nieuwere scholen beschikken over centrale ventilatie die de lucht ververst aan de hand van het CO2-gehalte. De praktijk leert dat zulke installaties niet makkelijk per lokaal te regelen zijn. Priva ontwikkelde daarvoor onder de noemer Variable Air Volume een klepsysteem dat niet meer lucht doorlaat dan noodzakelijk. Een frequentieregelaar beteugelt overeenkomstig het vermogen van de ventilator.

Reageer op dit artikel