nieuws

Vraag naar geo-informatici zal sterk toenemen

bouwbreed

Klanten helpen met de toepassingen van Geo ICT en weer vanaf de grond een discipline op gaan zetten is Hans Hainje liever dan de focus op bedrijfsoptimalisatie en de aandeelhouders tevreden stellen over bedrijfsresultaten


Daarom verruilde hij zijn functie als adjunct-directeur van Esri Nederland, specialist in geografische informatiesystemen (GIS), voor die van afdelingshoofd Geo ICT bij Ingenieursbureau MUG in Leek.
De mogelijkheden die het geografisch informatiesysteem Geo ICT hem biedt, sluiten nauw aan bij zijn kennis en interesses, zo laat het nieuwbakken afdelingshoofd weten. “Dat was voor mij een belangrijke reden om naar deze baan over te stappen. Ik sta het liefst in direct contact met de klant. Adviseren, verbinden, problemen oplossen, nieuwe systemen implementeren, dat is waar mijn interesses liggen. Dat maakt mijn nieuwe functie aantrekkelijker dan de vorige. En daar komt bij dat ik een nieuwe betrekking zocht in de buurt van Friesland, waar ik woon.”
Hij is niet de enige die de overstap maakt naar de afdeling die dit jaar van start ging binnen de MUG-organisatie. Vier interne medewerkers en twee externe krachten, deden hetzelfde. “Voor hen is het een logische stap in hun loopbaan om dit werk te gaan doen. Geo-informatie is een groeipad binnen het bureau. Het biedt hen dus een interne doorgroeimogelijkheid.”
Daar komt bij dat het moeilijk is om extern personeel te vinden. “Er zijn vooralsnog geen gespecialiseerde opleidingen in dit vakgebied. Weliswaar kunnen veel afgestudeerden in bijvoorbeeld Milieukunde met het systeem werken, maar specialisten zijn schaars. Gelukkig heb ik een uitgebreid netwerk binnen die wereld, en de twee medewerkers die we nog zoeken, hoop ik binnen mijn kennissenkring te vinden anders kan ik gebruikmaken van ons werving- en selectiebedrijf Bouw en Civiel. Bovendien zijn nieuwe initiatieven rond gespecialiseerde opleidingen in gang gezet. Dus voor de toekomst hoeven we ons geen zorgen te maken over het aantrekken van personeel.”

Duurzaam

De medewerkers van de afdeling gaan zich bezighouden met zowel de technische als de organisatorische kanten van de Geo ICT. Op het programma staan onder meer het ontwikkelen van duurzame Geo-informatieystemen en het maken van cartografische en infografische producten. “Ook kan de afdeling interim management en projectmanagement, detachering en consultancy uitvoeren.”
Voor dat alles is ruime ervaring nodig met Gis, legt Hainje uit. Met dit geografisch informatiesysteem kunnen de waardevolle ruimtelijke gegevens of informatie over geografische objecten worden opgeslagen. Ook is het onder meer mogelijk om deze kennis te beheren, bewerken, analyseren en te presenteren.
MUG Ingenieursbureau is onderdeel van de Dijkstra-groep en telt zestig medewerkers. Het bedrijf heeft uiteenlopende disciplines binnen de gelederen. Het begeleidt projecten op het gebied van civiele techniek, milieu, archeologie en Geo ICT.
De vraag naar deze laatste soort dienstverlening, groeit sterk, vertelt Hainje. “Onze opdrachtgevers waaronder provincies, gemeenten en waterschappen, werken steeds vaker met dit systeem. Toch zijn specialisten op dit gebied niet gemakkelijk te vinden. Voor MUG een goede reden om zijn dienstenpakket uit te breiden. Ik verwacht dan ook veel van mijn nieuwe baan.”

Reageer op dit artikel