nieuws

Verrassing op Plein 1944

bouwbreed

Nijmegen Tot ieders verbazing zijn deze week bij de werkzaamheden aan Plein 1944 in Nijmegen de restanten van een middeleeuwse stadstoren aangetroffen. Want niemand had een stadstoren aan deze kant van de oude gedempte stadsgracht verwacht. Medewerkers van Bureau Archeologie en Monumenten Nijmegen onderzoeken nu de vondst, die vlak onder het straatoppervlak ligt. Zij bepalen […]

Nijmegen Tot ieders verbazing zijn deze week bij de werkzaamheden aan Plein 1944 in Nijmegen de restanten van een middeleeuwse stadstoren aangetroffen. Want niemand had een stadstoren aan deze kant van de oude gedempte stadsgracht verwacht. Medewerkers van Bureau Archeologie en Monumenten Nijmegen onderzoeken nu de vondst, die vlak onder het straatoppervlak ligt. Zij bepalen de grootte van de stenen om de fundamenten van de toren te dateren. Die zijn een slag kleiner dan kloostermoppen, wat er op duidt dat het gebouw tussen 1400 en 1425 moet zijn neergezet.

Plein 1944 wordt afgegraven om plaats te maken voor een parkeergarage en een fietsenstalling. Op het plein worden 11.600 vierkante meter winkelruimte, 116 appartementen en vijftien woningen gebouwd. De hele klus wordt uitgevoerd door drie Volker Wessels-bedrijven. KWS verzorgt de riolering en het grondwerk. Visser & Smit Bouw legt de parkeergarage aan en De Veluwezoom Didam bouwt de woningen en appartementen. Opdrachtgevers zijn ING Real Estate Development en de gemeente Nijmegen.

Foto: APA/Sjef Prins; tekst: APA

Reageer op dit artikel