nieuws

Uniek

bouwbreed

Je komt nog eens tot heldere inzichten in de supermarkt. Omringd door Kabouter Plop-appels en Piet Piraat-peren vroeg ik me af hoe moeilijk het eigenlijk is om van een feitelijk standaard product iedere keer weer iets unieks te maken. Er is een hele branche actief waarin mensen continu bezig zijn met het nadenken over de […]

Je komt nog eens tot heldere inzichten in de supermarkt. Omringd door Kabouter Plop-appels en Piet Piraat-peren vroeg ik me af hoe moeilijk het eigenlijk is om van een feitelijk standaard product iedere keer weer iets unieks te maken. Er is een hele branche actief waarin mensen continu bezig zijn met het nadenken over de unieke kwaliteiten van ‘hun’ stukje werk. In de bouw doen we het eigenlijk zonder moeite. Iedereen lijkt het ook eens te zijn met het credo “Ieder project is uniek”. Maar is dat de weerbarstige realiteit of een typisch staaltje arrogantie? Natuurlijk, de opdrachtgevende partij wil graag net iets anders (en mooier) dan het vorige week opgeleverde project, een architect heeft er baat bij zijn eigen sausje er overheen te gooien, er zijn steeds een andere opdrachtnemer en onderaannemers in het spel en er wordt op korte termijn iedere keer weer een volledige organisatie in het luchtledige opgebouwd. Goede argumenten voor uniciteit? Smoesjes! En niet vanwege het standaardantwoord dat we al duizenden jaren hetzelfde bouwen (de Egyptenaren en de Grieken wisten ook wel hoe je stenen kon stapelen). Als ieder project zo uniek is, waarom hoor ik dan zo vaak dezelfde vooroordelen, dezelfde problemen, maar ook dezelfde succesverhalen? Transparantie en openheid, strategische partnerschappen en ketenintegratie, goede afspraken maken en elkaar daarop durven aanspreken. Dat zijn dan de grote abstracte termen, maar ook de praktische vraag naar standaardisatie lijkt te onderstrepen dat we met z’n allen toch op zoek zijn naar een gemeenschappelijke manier van werken, in ieder geval organisatorisch. Met als voordeel dat je sneller van je fouten leert en beter je successen kunt herhalen. Op technisch vlak kun je gewoon met je Samson en Gert woningconcept de show stelen. Dat kost natuurlijk wel even tijd, het moet natuurlijk wel door alle betrokken partijen worden gedragen. Want ja, ook ieder mens is uniek, en dat is nou net waarom we zo op elkaar lijken.

Kritieke Waarde

Reageer op dit artikel