nieuws

Tottenham Hotspur wil splinternieuw Olympisch Stadion weer slopen

bouwbreed

De Britse voetbalclub Tottenham Hotspur zal het nieuwe Olympische Stadion in Londen grotendeels slopen als het tot vaste bespeler van het complex wordt gekozen. Tottenham wil het stadion met een prijskaartje van bijna 600 miljoen euro meteen al voor zeker 300 miljoen verbouwen om het geschikt te maken voor topvoetbal.

Het hoofdstadion voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen, met als hoofdaannemer Sir Robert McAlpine, is zo goed als klaar. Maar die faciliteiten zijn lang niet voldoende voor een eerste klas voetbalclub, stelt Tottenham Hotspur. Het stadion heeft nauwelijks gastenboxen voor de hoogst noodzakelijke ‘hospitality’ en zelfs geen toiletten. ‘‘Eigenlijk is het niet meer dan een geavanceerde Meccano-doos’’, zegt David Keirle die als architectonisch adviseur voor de voetbalclub optreedt.

Dat was ook eigenlijk altijd de bedoeling van de ontwerpers, architectenbureau Populous. Het stadion moet tijdens de Spelen plaats bieden aan 80.000 bezoekers. Daarna kunnen de bovenste lagen er zo worden afgepeld om het tot 60.000 bezoekers of zelfs minder terug te brengen.

Op die manier valt het complex ook na de Spelen nog altijd goed te gebruiken, iets wat van groot belang is voor de zogenaamde ‘legacy’, de erfenis die de Olympische organisatoren in Londen willen achterlaten. Tottenham Hotspur wil echter veel verder gaan en het stadion tot vrijwel de fundamenten slopen. De club vindt vooral dat de tribunes veel te ver van het veld af staan en wil, mede om die redenen, de atletiekbaan verwijderen en nieuwe tribunes rond het veld zelf bouwen.

Moderniseren

Ondanks het prijskaartje van 300 miljoen zou het Olympisch Stadion voor de club een veel goedkopere optie zijn dan het moderniseren van haar huidige complex White Hart Lane. Mede vanwege de uitbreiding van de nabijgelegen metrostations zou dat Tottenham Hotspur alles bij elkaar zeker 540 miljoen gaan kosten.

Reageer op dit artikel