nieuws

Struisvogeleconomie

bouwbreed

Raar eigenlijk dat we accepteren dat de waarde van aandelen dagelijks kan fluctueren, terwijl we dat niet accepteren van vastgoedwaarde. Van afwaarderen houden institutionele en particuliere eigenaren van kantoren en woningen niet. Dat leidt er toe dat vraag en aanbod in een neergaande markt niet in evenwicht komen. Als er schaarste is, schiet de prijs […]

Raar eigenlijk dat we accepteren dat de waarde van aandelen dagelijks kan fluctueren, terwijl we dat niet accepteren van vastgoedwaarde. Van afwaarderen houden institutionele en particuliere eigenaren van kantoren en woningen niet. Dat leidt er toe dat vraag en aanbod in een neergaande markt niet in evenwicht komen. Als er schaarste is, schiet de prijs omhoog. Als er overschot is, stabiliseert de prijs en daalt vervolgens zeer geleidelijk. De markt van woningen en gebouwen zal echter niet op gang komen als er geen forse prijscorrectie plaatsvindt. Eigenaren die echt van een pand afwillen vinden voor een lage prijs een koper. En die lage prijs maakt het mogelijk dat die koper weer een creatieve oplossing bedenkt die leidt tot gebruik van het gebouw. Ook woningeigenaren die echt van hun huis af willen, lukt het tegen een aanzienlijk lagere prijs een koper te vinden. Zeg maar: tegen de marktprijs. Toch zijn er weinig institutionelen en particulieren die zo handelen. De meesten belijden struisvogeleconomie. Ze ontkennen de marktprijs en steken de kop in het zand. De spindoctors van die struisvogeleconomie zijn vooral de makelaars. Zij frustreren de markt door verkopers aan te raden te hoge prijzen te vragen. Maar ook projectontwikkelaars en bouwondernemers horen tot de spindoctors. Zij willen dat we in het sprookje geloven dat de prijzen van nieuwbouw nu eenmaal niet omlaag kunnen. En door dat na te laten, creëren ze dus geen concurrerend aanbod voor te dure voorraad. In de struisvogeleconomie gijzelt iedereen elkaar. Vrijwillig. Maar wie heeft er profijt? In elk geval niet de vraagzijde.

Reageer op dit artikel