nieuws

Spaansen ziet toekomst met Betonson weer zitten

bouwbreed Premium

Spaansen Bouwsys­temen en Betonson gaan samenwerken. Gedwongen door de crisis, zegt directeur Haiko Wouters van Spaansen Bouwsystemen.

Spaansen heeft te lijden onder de economisch mindere tijden. Door de crisis is een “substantiële overcapaciteit” voor geprefabriceerde betonnen vloersystemen ontstaan. “De vraag is afgenomen. Dat heeft vooral te maken met de recessie in de woningbouw en de bouw als geheel”, aldus Wouters.

Het bedrijf verwacht dat de vraag naar de vloersystemen de komende jaren niet meer op het oude volume zal komen. De fabrikant uit Winkel heeft besloten om zijn nieuwe fabriek in Harlingen de komende jaren volledig te benutten voor de productie van wandelementen voor de woningbouw en lichte utiliteitsbouw. “Daar is een grote vraag naar”, stelt Wouters. “Aannemers worden door de crisis gedwongen sneller te werken met minder personeel op de bouwplaats.”

Naast verkoop van complete betoncasco’s blijft Spaansen vloerelementen leveren. De vloeren die het bedrijf levert zijn afkomstig van Betonson. De vloerenfabriek in Harlingen wordt later dit jaar gesloten. “We gaan ervan uit dat we het zonder ontslagen kunnen afhandelen”, aldus Wouters. De werknemers van vloerenfabriek worden overgeplaatst naar de wandenfabriek in Harlingen en de productiefabriek van Betonson in Kampen. “Het doel is, mede door de toenemende marktvraag, het volume van de productie van wandelementen in snel tempo te verhogen zodat de medewerkers dichter bij huis aan het werk kunnen.”

Wouters ziet de toekomst weer met vertrouwen tegemoet. “In elk geval met meer vertrouwen dan een paar maanden geleden.”

Spaansen Bouwsystemen is, als onderdeel van de Spaansen Groep, gevestigd in Winkel. In 2009 zette de Spaansen Groep in totaal circa 69 miljoen om.

Betonson uit Son is een producent van prefab beton en onderdeel van de Van Nieuwpoort Groep (70 bedrijven, 1300 werknemers).

Reageer op dit artikel