nieuws

Solotoer AFNL valt niet in goede aarde bij bonden

bouwbreed

De vakbonden en Bouwend Nederland zijn teleurgesteld over het voornemen van de Aannemersfederatie Nederland (AFNL) om voor het eind van het jaar een aparte cao voor het mkb in werking te laten gaan.

“Ik wil niemand de schuld geven, maar het is een heel slechte zaak”, reageert Mieke van Veldhuizen, sectorbestuurder en cao-onderhandelaar van FNV Bouw op de solotoer van de AFNL. “Een vete”, typeert Van Veldhuizen de cao-ruzie tussen Bouwend Nederland en de AFNL. Ze hoopt dat de partijen er toch nog uit kunnen komen. “Met een bemiddelaar bijvoorbeeld, dat heb ik al eerder eens voorgesteld.”

Begrip heeft Van Veldhuizen wel voor de strijd van de AFNL tegen de doorgeschoten flexibilisering in de bouw. De bouw-cao kan wat haar betreft “wel flexibeler. Er is niets mis mee om de bouw-cao te moderniseren. Maar dan moet je wel afspraken maken over bijvoorbeeld percentages in te huren uitzendkrachten. En bovendien moeten de afspraken gehandhaafd worden”, vindt de FNV-bestuurder.

Hoe je de cao helemaal optimaliseert, weet de vakbond nog niet. “We doen op dit moment een pilot en we denken erover na hoe er anders mee om te gaan.”

Ook vakbond CNV toont zich teleurgesteld over het solospel van de AFNL. Of de bond de plannen helemaal afwijst, houdt cao-onderhandelaar Gijs Lokhorst in het midden. “We hebben de AFNL tijd gevraagd om het op ons te laten inwerken. Het is een serieus voorstel.”

Maar gelukkig is Lokhorst allerminst met de roep om een aparte cao voor het mkb. “Dat lijkt me zo klaar als een klontje. Ik hoop dat aan de werkgeverskant in de bouw het verstand gebruikt gaat worden.” CNV hoopt het draagvlak onder de huidige bouw-cao zo groot mogelijk te houden. Wat hem betreft zouden binnen de bestaande cao-maatwerkafspraken per sector gemaakt kunnen worden. “Dat hebben we een tijdje geleden ook voor steigerbouw gedaan.”

Reageer op dit artikel