nieuws

Sloop van Imax-theater in Rotterdam ligt deze week stil

bouwbreed

De sloop van het voormalige Imax-theater in Rotterdam mag pas verder als de gemeente een nieuw plan van aanpak heeft goedgekeurd.

De gemeente wil garanties dat het niet opnieuw misgaat aan de Schiedamsedijk, waar donderdagmiddag een instorting plaatsvond. Stukken puin vielen op passerende auto’s en op een containerwand die ter bescherming was opgesteld.

Vrijdagavond en -nacht heeft C.A. de Groot Sloopbedrijf instabiele delen verwijderd om het pand te stabiliseren. Omdat de autoweg en de metro- en tramlijnen tijdelijk waren afgesloten, zijn meteen flink wat extra delen neergehaald. “We hebben in acht uur tijd een week sloopwerk uitgevoerd”, aldus Cees de Groot. De directeur van het sloopbedrijf is boos over de bewering van de gemeente Rotterdam dat ze zijn bedrijf in december heeft gelast tot plaatsen van de containerwand, die donderdag de klap opving. “We hebben zelf Bouw & Woningtoezicht gebeld om te zeggen dat het te gevaarlijk was om zonder beschermingsconstructie te slopen! Daarna is het stilgelegd.”

Een verzoek aan de gemeente om de belangrijke verkeersader af te sluiten werd afgelopen week niet ingewilligd. Eerder verwijderen van het zware trappenhuis was mede daarom onmogelijk, volgens De Groot. “Met een telekraan had dat gekund. Maar de ruimte ontbrak om die op te stellen.” De instorting ontstond volgens De Groot doordat een vallende dakplaat een gevelplaat naar buiten drukte. Het stalen trappenhuis dat daaraan hing, stortte vervolgens mee naar beneden.

Gemeente en sloper hebben donderdag overleg over het nieuwe plan van aanpak.

Reageer op dit artikel