nieuws

Rotterdam doet proef met decoratieve mosgevel

bouwbreed Premium

Als onderdeel van de vergroening van de stad heeft Rotterdam de eerste mosgevel in gebruik genomen. De duurzame en decoratieve gevel kan fijn stof opnemen.

De voorzetelementen aan de gevel van de Delftsestraat 25, onderkomen van Mothership, bestaan uit een dunne glasvezelmat met mos erop. Die zijn bevestigd op een paneel van watervast multiplex. “Vochtsensoren houden in de gaten of het niet te droog wordt”, vertelt Bart Cardinaal van HUNK-design, dat het concept samen met studio ID Eddy en Mothership bedacht. “Doordat de sensoren verbonden zijn met een computer met een internetverbinding, kun je van afstand bevochtigen. Of juist vocht onttrekken, als het gaat vriezen.” De mosgevel is verder onderhoudsvrij.
Volgens onderzoek van de Universiteit van Bonn kan een mosgevel 20 gram fijn stof per vierkante meter per jaar opnemen. De gemeente Rotterdam, eigenaar van het pand, betaalt de helft van de proef. Samen met de initiatiefnemers onderzoekt de gemeente de komende tijd de effecten van de mosgevel. Als de test slaagt wordt het concept mogelijk ingezet op andere plekken in de stad. De pilot aan de Delftsestraat duurt tenminste twee jaar.
De pilot is onderdeel van het programma Groene daken. De gemeente Rotterdam voorziet komend jaar zo’n 25.000 vierkante meter gemeentelijk vastgoed van een groen dak. De afgelopen twee jaar is al ruim 40.000 vierkante meter groen dak gerealiseerd. In het kader van het Rotterdam Climate Initiative (RCI) wil de Maasstad 50 procent CO2-reductie en 100 procent klimaatbestendigheid realiseren in 2025.

Reageer op dit artikel