nieuws

PWN bouwt nieuwe voorzuiveringsinstallatie

bouwbreed Premium

PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland trekt enkele tientallen miljoenen euro’s uit voor de bouw van een nieuw type waterzuiveringsinstallatie in Andijk.

De nieuwe installatie is naar verwachting eind 2013 operationeel en helpt een hogere kwaliteit drinkwater te produceren bij een lager energieverbruik en milieubelasting. Dit gebeurt via een door PWN zelf ontwikkelde nieuwe technologie op basis van ionenwisseling en keramische membranen. De nieuwe techniek vervangt de conventionele zuiveringsmethode, waarbij het water wordt behandeld met chemische stoffen. De nieuwe technologie wordt de komende jaren naar de internationale markt gebracht door PWN Technologies, een commerciële dochteronderneming van het drinkwaterbedrijf. Wereldwijd is de belangstelling groot, aldus het bedrijf.

Naar verwachting start halverwege dit jaar een proefproject in Singapore. Ook drinkwaterbedrijven in Engeland en de Verenigde Staten hebben concrete interesse getoond. In Andijk vervangt de nieuwe installatie de bestaande voorzuivering. Die dateert uit 1968, is verouderd en de capaciteit van 3200 kubieke meter per uur is op termijn onvoldoende. De nieuwe installatie kan per uur 5000 kubieke meter water verwerken. Volgens PWN is door de betere voorzuivering straks 10 tot 20 procent minder energie nodig in de verdere stadia van het zuiveringsproces. Het bedrijf boekt verdere milieuwinst doordat het bij de voorzuivering herbruikbaar natuurlijk hars kan inzetten in plaats van ijzerchloridesulfaat. In de huidige zuivering wordt daarvan 1400 ton per jaar gebruikt. Ook produceert de nieuwe installatie geen slib meer.

Reageer op dit artikel