nieuws

Provinciehuis Utrecht verkocht

bouwbreed

De provincie Utrecht heeft een koper gevonden voor het provinciehuis. Voor 22 miljoen euro gaat het pand naar de familie De Waal, een particuliere belegger, zo heeft gedeputeerde Joop Binnekamp bekend gemaakt.

Het provinciehuis is verkocht, omdat de provincie gaat verhuizen naar het voormalige pand van Fortis langs de A27 dat praktisch rug aan rug staat met de huidige huisvesting. Dat is door de provincie in oktober vorig jaar gekocht. Het wordt nu verbouwd en ingericht waarna de provincie er in 2012 in kan trekken.

Het huidige pand heeft als bestemming kantoren. De koper laat momenteel nog alle opties open voor een andere bestemming van het pand waaronder wonen, zorg, horeca, in combinatie met aanvullende voorzieningen, zoals kinderopvang.

Steeds meer kantoorpanden staan leeg, ook in Utrecht. Tegelijkertijd blijft de behoefte aan woningen en andere panden wel groot. Transformatie van leegstaande kantoorpanden naar woningen of andere bestemmingen kan beide problemen deels oplossen. Daarom ondersteunt de provincie transformatie van leegstaande kantoren met het project ‘Van werkruimte naar woonruimte’ en vindt zij het belangrijk hier ook daadwerkelijk aan bij te dragen.

Ook in dit geval heeft de provincie toegezegd voor zover mogelijk de koper te steunen met de realisatie van een andere bestemming.

Daarvoor is al geruime tijd gelden de Taskforce ‘transformatie van kantoren naar woningen’ opgericht waarin onder meer zes wethouders zitten. Doel is een impuls te geven aan transformatie van leegstaande kantoren naar woningen in de provincie Utrecht.

Het totale complex is gelegen aan de Pythagoras­laan en heeft zo’n 34.000 m² bruto vloeroppervlak. Het is gerealiseerd op eigen grond met een oppervlakte ter grootte van 39.550 m².

Het Provinciehuis bestaat uit hoogbouw (65 meter) en Statenzaal met aluminium gevel (bouwjaar 1995) en stervormige laagbouw (‘De Sterren’) in baksteen. De hoogbouw is in 3 fasen gerealiseerd in 1978, 1986 en 1995. ‘De Sterren’ variëren in hoogte van twee tot zes bouwlagen. ‘De Toren’ bestaat uit 17 bouwlagen.

Reageer op dit artikel