nieuws

Programma rekent voor of Shanghai wegzakt

bouwbreed

Bouw- en Woningtoezicht van Shanghai kan binnenkort met een rekenprogramma grondverschuivingen voorspellen.

Het programma analyseert satellietbeelden die door de jaren heen van de stad zijn gemaakt. Vergelijking van de beelden leert hoeveel millimeter de grond in de loop van de tijd is verschoven. Uit de metingen kunnen de eventuele gevolgen voor de bebouwing worden afgeleid. Shanghai zakt jaarlijks 2 tot 4 centimeter verder in de bodem. Ondergrondse bouwwerken en funderingen kunnen onder de uitgeoefende druk bezwijken. Andrew Sowter van de University of Nottingham Ningbo China ontwikkelt het programma met de Tongji University in Shanghai. Sowter wil met het programma ook eventuele verzakkingen voorspellen voor de kustgemeente Ningbo.

Reageer op dit artikel