nieuws

Poolse uitzendkrachten Donk leggen werk neer

bouwbreed

Poolse uitzendkrachten bij Aluminium Donk hebben donderdag het werk neergelegd. De door Work Support gedetacheerde werknemers eisen een fatsoenlijke behandeling en betaling volgens de metaal-cao.

De werknemers van de aluminiumgieterij uit Lopik krijgen volgens vakbond FNV Bondgenoten bruto 8,50 euro per uur uitbetaald. “Terwijl zij volgens de metaal-cao recht hebben op ruim 10 euro bruto per uur.”

De in Poolse werknemers gespecialiseerde uitzender Work Support is lid van de uitzendwerkgeversvereniging NBBU, maar past de cao van branchevereniging ABU toe. In de cao van de NBBU staat dat uitzendkrachten vanaf de eerste werkdag recht hebben op dezelfde cao als de metaalwerkers. Bij de ABU is dit na een half jaar.

De vakbond wil dat het Uitzendbureau Work Support direct begint met de uitbetaling volgens de cao ‘waar ze recht op hebben’ en in gesprek gaat over een betere behandeling van de uitzendkrachten.

“Dat betekent geen gerommel meer met overuren en stoppen met boetes van 250 euro wanneer een werknemer wil stoppen met werken”, zegt Agnes de Jong, bestuurder van FNV Bondgenoten. Volgens woordvoerder Harm Spann van uitzendbureau Work Support is het allemaal een storm in een glas water. “Wij doen niets verkeerd. Er bestaat een verschil van mening over de cao, waar de werknemers in kwestie onder vallen. Meer niet. Het klopt dat wij een boetebeding hanteren voor medewerkers die plotseling, zonder rekening te houden met de opzegtermijn, vertrekken. Maar dat is allemaal vantevoren bekend bij de werknemers.”

Slachtoffer

Directeur Erik Donk van Aluminium Donk voelt zich slachtoffer van een discussie tussen de vakbond en de uitzender. “Het had wat ons betreft niet op deze manier gehoeven. De bonden en de uitzender zijn altijd welkom om te praten, maar FNV en de werknemers hebben er voor gekozen om het zo te doen.” Het voorval moet volgens hem echter niet overdreven worden. “Het gaat om vier medewerkers die vier uur gestaakt hebben. We hebben in totaal vijftien uitzendkrachten lopen. Elf hebben gewoon doorgewerkt. De schade valt dus wel mee.”

Komende maand praten Work Support en de vakbond verder over deze kwestie. “Als blijkt dat de regels onjuist zijn toegepast zullen we zorgen dat ze worden aangepast”, belooft Spann.

Reageer op dit artikel