nieuws

P1 gaat met gemeenten conflict aan

bouwbreed

Gemeenten moeten zich wel twee keer bedenken voor ze in zee gaan met Coöperatie Parkeerservice. Ze handelen nu in strijd met het aanbestedingsrecht, zegt parkeerbedrijf P1 in een brief. Als gemeenten zich ten onrechte aansluiten bij de coöperatie in plaats van hun parkeerdiensten aan te besteden, dan dreigen langdurige rechtszaken en als de rechter het […]

Gemeenten moeten zich wel twee keer bedenken voor ze in zee gaan met Coöperatie Parkeerservice. Ze handelen nu in strijd met het aanbestedingsrecht, zegt parkeerbedrijf P1 in een brief.

Als gemeenten zich ten onrechte aansluiten bij de coöperatie in plaats van hun parkeerdiensten aan te besteden, dan dreigen langdurige rechtszaken en als de rechter het met de klagers eens is, volgen dikke schadevergoedingen, schrijft P1-directeur Friso Hylkema aan de gemeenten.

De coöperatie is ontstaan vanuit de gemeente Amersfoort, maar is inmiddels zelfstandig. Zij wil dat gemeenten er lid van worden waarna die de diensten van de coöperatie krijgen.

Dat zijn praktisch dezelfde diensten die particuliere parkeerbedrijven als P1 ook aanbieden. Maar bij de coöperatie hoeven gemeenten niet aan te besteden, zo roemt de coöperatie een van haar voordelen.

Hylkema: “Op zich klopt dat. Maar de voordelen die de coöperatie verder opnoemt, zijn overdreven. Ze zegt dat gemeenten geen last hebben van aansprakelijkheid, maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld tegenvallende resultaten. Dan zullen alle deelnemende gemeenten daar last van hebben.”

Behalve Amersfoort heeft inmiddels ook Alphen aan den Rijn zich aangesloten. Die gemeente heeft Volker Wessels-dochter Parkeer Combinatie Holland aan de dijk gezet. Nieuwegein zal dat voorbeeld binnenkort volgen.

Zeggenschap

Het allerbelangrijkste is echter wel dat de coöperatiestructuur zoals die nu is vormgegeven, niet deugt. Wettelijk moet er sprake zijn van zeggenschap van de leden. “Aan die zeggenschapseis wordt niet voldaan.

Het uitsluitend door de leden goedkeuren van een meerjarenplan is onvoldoende om te spreken van ‘invloed en toezicht zoals op een eigen dienst’.

Dat beeld wordt versterkt door het feit dat de Raad van Commissarissen feitelijk de zeggenschap heeft in plaats van de leden”, aldus Hylkema.

Hij is er dan ook van overtuigd dat parkeerbedrijven naar de rechter zullen stappen. Aangezien het hier om een principiële zaak gaat, zal het een langdurige rechtzaak worden, voorspelt Hylkema.

Geraadpleegde aanbestedingsexperts noemen de oprichting van een coöperatie in een eerste reactie “op zijn zachtst gezegd oneigenlijk gebruik van het begrip coöperatie”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels