nieuws

OM eist drie jaar celstraf voor opkopen gestolen spoorkoper

bouwbreed

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen Lambertus van L. De voormalig directeur van een recyclingbedrijf zou partijen gestolen spoorkoper hebben opgekocht en doorverkocht.

Het Rotterdamse bedrijf zou ongeveer 150.000 kilo gestolen koper, aluminium, titanium en nikkel hebben opgekocht. Die illegale partijen metalen werden vermengd met legale partijen. Het bedrijf verricht volgens justitie vervolgens het nodige kunst- en vliegwerk om dat in de boekhouding te verantwoorden.

“Uit de boekhouding moet kunnen blijken dat juist de illegaal verkregen voorraad legaal zou zijn ingekocht. Meestal van particulieren. Die hebben er immers een handje van om niet met naam en toenaam in de boeken van het bedrijf te worden vermeld”, aldus de aanklager. Het OM eiste tegen het bedrijf een boete van een half miljoen euro.

De spoorwegpolitie kreeg het bedrijf in het vizier door koperdiefstallen op en rond het spoor. Omdat van een explosieve groei van dat soort diefstallen sprake was, bracht de politie in kaart welke bedrijven daarbij betrokken zouden kunnen zijn. Dat leverde een lijst van acht bedrijven op. Daarop bevond zich ook de onderneming in kwestie.

In de kluis van het bedrijf werd door de politie 1 miljoen euro in contanten aangetroffen. Daarvoor ontbreekt volgens justitie de verantwoording in de boekhouding. Van L. wilde niets verklaren over de herkomst van dat geld.

De diefstal van spoorkoper is een groot maatschappelijk probleem, betoogde de officier van justitie. “Het levert niet alleen treinvertragingen op, het kan ook gevaar opleveren voor zowel treinpersoneel en passagiers alsook de daders van de diefstallen. Het leidt daarnaast tot imagoschade van de Nederlandse Spoorwegen.”

Reageer op dit artikel