nieuws

octrooiTijdelijk kruipruimteluik voorkomt ongelukken

bouwbreed

Om ongelukken te voorkomen moet een vloeropening op een bouwplaats, bijvoorbeeld een mangat of de toegang tot een kruipruimte, goed worden beveiligd. Dat kan met een tijdelijke voorziening.

Al op zijn eerste werkdag bij een bouwmaterialenhandel belandde de toen 18-jarige Wim Oldewening onverwacht in een kruipruimte: “We bezorgden keukenblokjes op een project en ik stortte, achteruit lopend, opeens een niet-beveiligde kruipruimteopening in. Toen verbaasde het me al dat ze niets hadden bedacht om dat soort ongevallen te voorkomen.” Het idee om kruipluiksparingen en andere openingen in een vloer afdoende te beveiligen bleef jaren door Oldewenings hoofd spelen en resulteerde uiteindelijk in een octrooi op een ‘inrichting voor het beveiligen van een vloeropening’. Hij won er ook een innovatieprijs mee van de provincie Drenthe.

De inklapbare, mobiele kruipluikbeveiliging weegt ongeveer 10 kilo en is opgebouwd uit een stalen frame met twee vloerluiken van traanplaat. Het frame past in een kruipluiksparing van 60 bij 80 centimeter, de huidige standaardmaat voor dit soort openingen. Voor gebruik op oude, kleinere openingen zijn twee stelhaken voorzien. Het frame kan in de sparing of over de kleinere opening worden geplaatst als het eigenlijke luik wegens werkzaamheden tijdelijk is verwijderd.

Na het openen en vergrendelen van de vloerluiken kunnen ook de aan de binnenzijde verborgen signaleringspanelen worden opengeklapt en vastgezet, waardoor de totale hoogte ongeveer 60 centimeter wordt. De panelen zijn van verzinkt en daarna gecoat plaatstaal. Ze zijn elk voorzien van een bewegingssensor die bij nadering zorgt voor knipperende led-lapjes en een geluidsignaal. Voor de stroom zorgt een batterij die oplaadbaar is met een adapter. Na afloop van de werkzaamheden in een kruipruimte is het geheel inklapbaar tot een handzaam pakket van ongeveer 60 bij 80 centimeter.

In deze eerste uitvoering beveiligt de vinding een vloeropening naar twee zijden. Met twee extra, los leverbare signaleringspanelen is beveiliging rondom mogelijk. Deze extra panelen zijn ook ‘stand alone’ bruikbaar, als snelle oplossing om aan te geven dat er ergens iets aan de hand is. Bijvoorbeeld bij gebruik in andere omgevingen dan de bouw, denk aan schoonmaakwerkzaamheden of in de horeca waar iemand even snel door een kelderluik heen en weer moet om iets op te halen.

De kruipluikbeveiliging heeft de naam ‘Kleb’ gekegen, wat staat voor ‘KruipLuik Extra Beveiligd’. Oldewening levert de Kleb via zijn bedrijf WOC Trading in Coevorden. Naast de standaardmaat van 60 bij 80 centimeter kunnen op bestelling ook grotere maten worden geleverd.

octrooinummer: NL2002518

houder: WOC Trading, Coevorden

uitvinder: W. Oldewening

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels