nieuws

octrooiPrefab wand met flexibele leidingen

bouwbreed

Perspex en een schuifmof maken de ingestorte leidingen in een prefab wandelement makkelijk aansluitbaar op de rest van de huisinstallatie.

Bouwbedrijf Aan de Stegge Roosendaal ontwikkelde een lichtgewicht binnenwandsysteem met sandwichplaten die zijn opgebouwd uit twee afwerkplaten van gips, gescheiden door een cementgebonden vulmateriaal, bijvoorbeeld lichtgewicht beton. Het gewicht van de wanddelen kan bij een doordachte materiaalkeuze uitkomen op minder dan 300 kilogram per strekkende meter, waardoor ze zonder verdere bouwtechnische berekeningen in bestaande bouw mogen worden toegepast. Bij de productie van de wanddelen kunnen desgewenst leidingen worden ingestort, bijvoorbeeld voor elektriciteit en tapwater. Het bedrijf kreeg octrooi op het systeem (NL1035719) en werkt op dit moment met een producent aan het opzetten van een productielijn.

In een vervolgoctrooi (NL1036288) werkten de bedenkers van het nog naamloze binnenwandsysteem met name het prefab instorten van de leidingen nader uit onder de titel ‘Bouwelement met een beweegbare leiding’. “In de praktijk moet je voor het plaatsen van een wastafel altijd hakken of frezen in de wanddelen, en ze daarna weer herstellen”, aldus Peter Jakobs, directeur van Aan de Stegge Roosendaal, “en deze arbeidsintensieve werkzaamheden wilden we bij ons systeem voorkomen.”

De figuren bij het octrooi laten een prefab wanddeel zien voor de aansluiting van een wastafel. Aan de kant waar ze moeten worden aangesloten op de wastafel zijn de waterleidingen en de afvoer [op vaste posities] ingestort in het beton. Maar aan de onderkant van het wanddeel, waar ze moeten worden aangesloten op de rest van de huisinstallatie, zijn de uiteinden van de waterleidingen vóór het instorten omhuld met polystyreen. Dit zachte materiaal kan na het uitharden gedeeltelijk worden verwijderd, waardoor de installateur goed bij de leidinguiteinden kan. Voor de afvoerbuis is nog iets extra’s bedacht: deze bestaat uit twee delen die zijn gekoppeld door een schuifmof. Het deel waarop de wastafel moet worden aangesloten zit met de mof vast in het beton. Het onderste deel van de buis, met aansluitbocht, is vóór het storten omhuld met polystyreen dat net als bij de leidingen gedeeltelijk kan worden verwijderd voor meer toegankelijkheid. Bovendien kan dat tweede buisdeel niet alleen rond zijn as draaien, maar ook in en uit de mof met o-ringen worden bewogen. Voor verdere aansluiting kan het buisdeel bijvoorbeeld uit het wanddeel worden getrokken tot in een uitsparing in de vloer.

octrooinummer: NL1036288

houder: Aan de Stegge Roosendaal

uitvinders: P. Jakobs, C. Elzakkers

Reageer op dit artikel