nieuws

Niks einde van de crisis

bouwbreed

Zit de bouw weer in de lift? Mooi mis. Wie door de cijfers heen kijkt, ziet dat het herstel een druppel op de gloeiende plaat is. Van een plusje van 0,04 bij de bouwkosten en 0,03 bij de aanneemsommen bij nieuwbouw raak je niet echt opgewonden. De bouw zit nog midden in de crisis. Punt […]

Zit de bouw weer in de lift? Mooi mis. Wie door de cijfers heen kijkt, ziet dat het herstel een druppel op de gloeiende plaat is.

Van een plusje van 0,04 bij de bouwkosten en 0,03 bij de aanneemsommen bij nieuwbouw raak je niet echt opgewonden. De bouw zit nog midden in de crisis. Punt uit. Het echte herstel komt pas in 2012 of 2013. De bakens moeten dus verzet worden. Wie kijkt naar onderhoud en renovatie ziet weer een daling zowel bij de bouwkosten als bij de aanneemsommen. Een gevolg van de nieuwe jaarcontracten voor het jaarlijkse onderhoud aan lift en andere technische installaties. De aanbiedingen liggen dit jaar toch zeker 10 tot 20 procent lager als voorgaande jaren. Schilderwerk doet ook een duit in het zakje. We hebben aanbiedingen gezien voor 17,50 euro per uur voor onderhoudsschilderwerk. Ongelooflijk, kostendekkend zal het niet zijn, maar zo wordt het verlies beperkt. Of ze kunnen de werknemers via allerlei regelingen uit het buitenland betrekken. Dat zijn natuurlijk niet de vaklieden die de opdrachtgevers voor ogen hebben.

Sommige installatiematerialen stijgen in prijs. Daarentegen zijn tegels en stenen iets goedkoper in te zetten. De architecten bijten voorlopig op een houtje. Met de pet in de hand komen ze vragen om werk, van bouwer tot architect en klusbedrijf.

De kuubprijs van de gebouwen gezondheidszorg bedroeg per 1 januari 472 euro.

(VBI)

Reageer op dit artikel