nieuws

Nederlandse bouw verliest terrein

bouwbreed

De Nederlandse bouw blijft ver achter bij het herstel in onze buurlanden. Terwijl Belgen, Duitsers en Britten al weer de weg omhoog hebben gevonden, verloor Nederland in november 3,7 procent terrein. Uit de jongste cijfers van Europese statistische bureau Eurostat blijkt dat de bouwproductie in de eurzone in november 6,8 procent achter bleef bij het […]

De Nederlandse bouw blijft ver achter bij het herstel in onze buurlanden. Terwijl Belgen, Duitsers en Britten al weer de weg omhoog hebben gevonden, verloor Nederland in november 3,7 procent terrein.

Uit de jongste cijfers van Europese statistische bureau Eurostat blijkt dat de bouwproductie in de eurzone in november 6,8 procent achter bleef bij het niveau een jaar eerder. De cijfers worden zwaar getekend door Spanje, Ierland en Griekenland, waar grofweg een derde van de productie wegviel. Dichter bij huis krabbelt de bouwbranche duidelijk weer op. De Britten haalden in november 11,1 procent meer uit de markt dan een jaar geleden. Al maandenlang ligt de bouwproductie in het land ruim 10 procent boven het niveau een jaar eerder.

Duitsland noteerde in november 5,9 meer werk. De gisteren gepubliceerde cijfers van het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden laten zien dat de investeringen in de Duitse bouw vorig jaar (op inflatie gecorrigeerd) 2,8 hoger lagen dan in 2009. Zelfs de strenge winter aan het slot van het jaar kon de pret niet drukken.

Krachtige impulsen kreeg de Duitse bouw vorig jaar in het segment utiliteit voor de overheden. De groei van 12,6 procent oversteeg nog de investeringsgolf in 2009, toen 10,4 procent meer werd uitgegeven. De investeringen in infraprojecten slonken vorig jaar met 3,7 procent.

De analyses van Eurostat, die voorlopig niet verder reiken dan november, latenzien dat de bouwproductie in België met vallen en opstaan in de lift zit. De groeicijfers variëren sinds de zomer van 2010 per maand met tussen de 5,2 en -1,1 procent.

Zweden

Landen die evenals onze buren opvallend goed presteren zijn Polen en Zweden. In Polen lag het productieniveau in november 14,9 procent hoger dan een jaar eerder. Zweden laat de crisis achter zich met een plus van 10,4 procent.

In Frankrijk hapert het herstel. De productie is in de tweede helft van 2009 verder gedaald en bereikte in november een nieuw dieptepunt met een krimp van 4,6 procent.

Reageer op dit artikel