nieuws

Ledenbestand Bouwend Nederland slinkt

bouwbreed Premium

Bouwend Nederland is door faillissementen 103 leden kwijtgeraakt. Netto is het ledenbestand met 36 aannemers geslonken.

Volgens de brancheorganisatie gaat het om zes infrabedrijven, de rest is bouw. “Dit illustreert dus weer de harde klap die de woningbouw heeft gekregen”, aldus woordvoerder Pim Nusselder. “Voor de infrabedrijven zijn de vooruitzichten niet goed, zeker ook gezien de bezuinigingen die gemeenten aankondigen.”

In nagenoeg alle gevallen gaat het om bedrijven die in de categorie ‘klein’ vallen. Een trieste zaak, vindt Nusselder. “We hebben het hier over veel menselijk leed, bij werkgevers en medewerkers. Bouwend Nederland doet er alles aan om te zorgen dat zo weinig mogelijk van onze leden dit overkomt, juist ook in deze crisistijd.”

Toch lukt het niet om de lidbedrijven allemaal te behoeden voor het slechte weer waarin de sector zich op dit moment bevindt, stelt Bouwend Nederland. De organisatie verwacht bijvoorbeeld dat de werkgelegenheid als gevolg van de economische malaise in de eerste zes maanden van het nieuwe jaar nog iets verder zal afnemen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen in het afgelopen jaar 1063 bouwbedrijven failliet, waaronder 285 eenmanszaken. Dat aantal kan nog stijgen, omdat de cijfers van december nog niet zijn verwerkt. In 2009 kwam het totale aantal uitgesproken faillissementen in de bouwnijverheid uit op 997.

Soberheid

Door de faillissementen zag Bouwend Nederland haar ledenbestand met 36 leden teruggelopen. “Dat is natuurlijk beperkt, op een totaal van circa 5000”, relativeert Nusselder. “Op de contributie heeft dat logischerwijs ook een beperkt effect. Soberheid blijft geboden, want qua contributie ademt Bouwend Nederland mee met de conjunctuur in de bouw.”

Bij de brancheorganisatie zijn circa 5000 bedrijven aangesloten. Ruim de helft van de leden heeft een jaaromzet van maximaal 2 miljoen euro, 5 procent van de leden heeft een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro. Van de leden behoort ruim 95 procent tot het midden- en kleinbedrijf.

Reageer op dit artikel