nieuws

Ketenintimidatie

bouwbreed

Over ketenintegratie wordt veel gesproken. Over ketenintimidatie minder.

 Dat betekent niet, dat het minder voorkomt. Bewust en onbewust. Gewild en ongewild. Integratie is een enorme uitdaging, vooral als desintegratie de praktijk is. Er valt nog veel te integreren. Sommige corporatiebazen bestormen graag alle mogelijke podia om te vertellen dat zij fatsoenlijk omgaan met de bouwsector. De daarbij betrokken bouwers laten zich in een roes meeslepen, hebben sjans, krijgen verkering, gaan verloven en treden in het huwelijk. Wetenschappers leggen het afgelegde parcours onder een vergrootglas, beschrijven hun waarnemingen en poneren hun conclusies. Heuse promovendi trekken het thema naar zich toe en willen via het behalen van een doctorstitel een eigen stempel op ketenintegratie drukken. Er is al een heuse Ketenacademy gelanceerd, waar trouwlustigen zich de kunst van het verleiden eigen kunnen maken. Kortom: ketenintegratie is een hype. Maar ketenintimidatie is vaak de praktijk. Alleen hoor je daar minder over. Te gevoelig. Niet bevorderend voor het imago. Lastig uit te leggen. Als een relatie gekenmerkt wordt door intimidatie, ligt integratie niet voor de hand. Als de betrokken partijen toch met elkaar verder willen, kan therapie uitkomst bieden. Een relatie loopt het best als de partijen aan elkaar gewaagd zijn. Bij elkaar passen. Om daar achter te komen, komt doordachte werving en selectie van pas. Dan gaat het niet om de laagste prijs, maar om de beste oplossing. Dan worden de omgangsvormen anders. Dan wordt het gezamenlijk belang belangrijker dan de in het geding zijnde deelbelangen. Dan gaat het om waardebehoud en om bewonerstevredenheid. Dan ontstaat harmonie, waar eerder disharmonie was. Dan ontstaat gelijkwaardigheid, waar eerder ongelijkheid de toon zette. Dat vraagt een investering in elkaar in plaats van het uitknijpen van elkaar. Dan ontstaat er een gesprek op gelijk niveau in plaats van de intimiderende houding van vroeger. Dan gaat het niet meer over smeren en fêteren, maar over correct en volledig informeren. Er is nog een lange weg te gaan van intimidatie naar integratie in de keten.

Piet M. Oskam

Directeur Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB)

Zeist

Reageer op dit artikel