nieuws

Isolatie leidingen brandveilig

bouwbreed

Thermaflex, producent van voorgeïsoleerde kunststof leidingen en isolatiematerialen, heeft zijn producten voor het thermisch isoleren van leidingen laten testen door Effectis (voorheen TNO Brand)

Ze voldoen aan zeer hoge waarden.
Het gaat om de nieuwe Europese brandveiligheidsclassificatie volgens EN 13823 en EN 13501-1, die de ‘single burning item’ (SBI)-test en de classificatie van de resultaten beschrijven. Hoewel er een overgangsperiode geldt, heeft Thermaflex zijn producten al laten testen.
Humphrey de Bell, directeur van het Centre of Excellence Insulation van Thermaflex Holding: “Met de komst van de Europese test en classificatie is het vergelijken van appels en peren tussen de verschillende landen voorbij. Zowel producent als afnemer heeft aan deze richtlijnen houvast.” Hij waarschuwt wel, dat de dikte van het isolatiemateriaal van belang is voor de beoordeling van de resultaten. Thermaflex heeft materialen met een dikte van 25 millimeter laten testen.
Sommige fabrikanten laten producten van 13 millimeter dik testen. Dat kan een gunstiger classificatie opleveren dan van 25 millimeter dikke isolatiematerialen. De Bell: “Het is misleidend, maar het mag wel. Daarom blijft het opletten.”

Onmiddellijk

De norm waarin de SBI-test wordt beschreven is van kracht sinds 1 november 2010. De overgangsperiode is twee jaar. Daarna vervallen de nationale brandveiligheidsnormen. Overigens heeft Polen besloten de SBI-norm onmiddellijk in te voeren als enige norm.
De Europese landen mogen zelf de zwaarte van hun brandveiligheidseisen bepalen. Nederland stelt hoge eisen, in reactie op onder meer de cafébrand in Volendam. In de Europese normen staan minimumeisen vermeld.
De norm EN 3501-1 schrijft voor dat monsters onder een hoek van 90 graden tegen elkaar geplaatst worden. De opstelling wordt blootgesteld aan een vlam om de hitte, rookvorming, druppelvorming, horizontale vlamverspreiding, zuurstofverbruik en vrijkomende CO2te kunnen meten. De classificatie bestaat uit zeven hoofdklassen (van A1 tot en met F). Onbrandbare materialen zoals zand en beton vallen in de categorie A1. Daarnaast worden de letters s van ‘smoke’ (klassen van 1 tot en met 3) en d van ‘drip’ (klassen van 0 tot en met 2) gebruikt. Bij leidingen wordt een L toegevoegd aan de hoofdklasse, omdat een leiding lineair is. Het product ThermaSmart Cool heeft de classificatie B(L), s(1), d(0) gekregen en ThermaSmart Pro C(L), s(1), d(0).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels